Kirilenko: Španci diskredituju Evroligu

Euroleague 13. maj 201814:41 > 14:42
Podeli:
Getty Images, Mike Pont

Prvi čovek Košarkaške federacije Rusije Andrej Kirilenko ponovio je da je od vitalne važnosti da Svetska košarkaška federacija i Evroliga reše svoj konflikt.

Rat između vladajućeg tela svetske košarke i najjačeg evropskog klupskog takmičenja traje već nekoliko godina.

Problem se prvo pojavio zbog kalendara takmičenja koji je osmislila FIBA koji je prošle godine stupio na snagu, a koji uključuje takozvane prozore za kvalifikacije za Svetsko prvenstvo. Evroliga nije menjala svoj kalendar zbog toga, pa su zato pojedine reprezentacije lišene pomoći svojih najboljih igrača u borbi za Mundobasket. I tu se problem ne završava, ali nema naznaka da će uskoro doći do raspleta.

Moj jasan stav je da košarka u Evropi mora da bude ujedinjena. Apsolutno je neophodno naći rešenje između FIBA i Evrolige. Evroliga se zasniva na komercijali, tako da oni u teoriji mogu da rade šta god hoće. Ali, u isto vreme, treba da razumeju kakav efekat to ima na druge lige i klubove. Postoji fragmentacija, ne samo što se tiče reprezentacija, već i najboljih klubova. Moje mišljenje je da postoji jasan fokus na španskim timovima. Razumem da je njihova liga jaka, ali ne mogu da imaju pet klubova od ukupno 16. To diskredituje kompletnu ligu“, rekao je Kirilenko za sports.ru.

Evroliga ulazi u samu završnicu, a od petka do nedelje na programu je ‚fajnal for‘ u Beogradu. U polufinalu se sastaju Fenerbahče i Žalgiris, CSKA i Real, a kompletnu akciju, kao i još mnogo sjajnog materijala moći ćete da gledate na kanalima Sport Kluba.