Putin potpisao i Bolomboj može da igra za CSKA i Rusiju

Euroleague 13. nov. 201810:18 > 10:29
Podeli:
Chris Graythen/Getty Images

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je dekret kojim će košarkaš Džoel Bolomboj dobiti ruski pasoš. Ovaj igrač je još ranije dogovorio sve sa ekipom CSKA, ali zbog ove procedure još nije zaigrao za moskovski tim.

Džoel Bolomboj je rođen u Ukraijini u Donjecku, a njegova majka Tatjana je Ruskinja. Otac Džoela Bolomboja je iz Konga, a Džoel je ovog leta odlučio da aplicira za rusko državljanstvo. On je tada i dogovorio sve sa ekipom CSKA iz Moskve, ali još uvek nije registrovan ni za Evroligu ni za VTB ligu gde će biti posebno značajan ekipi Dimitrisa Itudisa jer će se računati kao domaći igrač. 

Bolomboj igra na poziciji centra i klinog centra, visok je 206 centimetara i studirao je na Veber Stejt univerzitetu. 2016. godine ga je draftovala Juta za koju je odigrao samo 12 utakmica prve sezone. Tada je Juta uglavnom Bolomboja držala u razvojnom timu Solt Lejk Siti Starsima, a isto su radili i Milvoki Baksi u prošloj sezoni. Za Bakse je ovaj košarkaš igrao samo šest mečeva, a mnogo ćešće je bio u sastavu Viskonsin Herda. 

Sa moskovskim CSKA je Bolomboj u avgustu potpisao trogodišnji ugovor. Uskro će čitava procedura oko Bolombojevog državljanstva biti završena i on će biti registrovan za sve mečeve „armejaca“ ove sezone. 

Bolomboj je za Instagram CSKA pričao da su se njegovi roditelji zapravo sreli u Moskvi. 

Drago nam je da se proces završio i sada će on moći da igra za klub i rusku reprezntaciju što je važno jer postoji deficit u broju visokih igrača u državi. vala svima koji su učestvovali u ovome“, rekao je predsednik CSKA Andrej Vatutun.

Veoma sam uzbuđen što sam dobio rusko državljanstvo i srećan sam što ću biti deo ove velike države odakle je moja porodica. Zahvalio bih se Andreju Vatutinu i svima koji su mi ovo omogućili. Učiniću sve da predstavljam Rusiju i CSKA na najbolji mogući način“, dodao je Bolomboj.