Preminuo dugogodišnji predsednik PAO

Euroleague 19. mar 201911:12 > 11:23
Podeli:
Turkish Airlines EuroLeague

Nekadašnji predsednik Košarkaškog kluba Panatinaikos Tanasis Janakopulos preminuo je u 89. godini.

Tanasis Janakopulos je predvodio ekipu Panatinaikosa od 2002. do 2012. godine, a u klubu je od 1987. godine. Klub je predvodio sa svojim bratom Pavlosom koji je preminuo u junu 2018. godine, a njih dvojica su 1960. osnovali jednu od najuspešnijih grčkih farmaceutskih kompanija. Bogatstvo braće Janakopulos se procenjivalo na preko 800 miliona evra. 

Panatinaikos je pod vođstvom Tanasisa i Pavlosa osvojio šest puta titulu prvaka Evrope, a Željko Obradović je ekipi doneo pet evropskih titula. PAO je u vreme Tanasisa Janakopulosa osvojio 13 puta grčko prvenstvo, a navijači su ga zvali „uragan“. Tanasis je mnogo ulagao u mlade talente Panatinaikosa, a bio je i na čelu odbojkaške sekcije. Od 2012. godine Tanasis i Pavlos su upravljanje košakraškim klubom prepustili Pavlosovom sinu Janisu koji je u čestim sukobima sa Evroligom, a takođe neretko provocira i najvećeg rivala Olimpijakos. 

Pre nekoliko meseci Tanasis Janakopulos je bio hospitalizovan zbog moždanog udara, a preminuo je u 89. godini. 

Žalimo što je naš sport izgubio čoveka koji je bio bitan deo u stvaranju jedne od velikih priča u morednoj košarci, Tanasisa Janakopulosa. Generacije navijača znaju da je nemoguće da se odvoje uspesi Panatinaikosa od posvećenosi i ljubavi koju je porodica Janakopulos pokazala. Tanasis je bio tu uz svog brata Pavlosa, u stvaranju velikih stvari koje su se dešavale na terenu iznova i iznova. Na taj način su postavljeni standardi kojima svi klubovi teže. Košarci će nedostajati Tanasis“, poručio je predsednik Evrolige Đordi Bertomeu