Itudis: De Kolo je naš vođa

Euroleague 13. maj. 201912:26 > 12:33
Podeli:
Turkish Airlines EuroLeague

Sve je bliži finalni turnir Evrolige u Vitoriji, a košarkaši CSKA već danima misle samo na polufinale sa madridskim Realom, koje je na programu već u petak (21 - SK 1).

Činjenica da su njihovi rivali blagi favoriti u ovom meču, za pulene Dimitrisa Itudisa predstavlja ogroman motiv. Peti uzastopni „fajnl-for” Moskovljana pod dirigentskom palicom grčkog stručnjaka, šansa je da se dođe do druge evropske titule, prve posle 2016. i istorijskog slavlja u Berlinu.

U sezoni prepunoj uspona i padova, čini se da su u CSKA svesni da im sve zavisi od poslednjih pet-šest utakmica, kako na evropskoj, tako i na domaćoj sceni.

U svakom trenutku moramo da znamo koga predstavljamo, kakav je naš stil i koji su to ciljevi postavljeni pred nama? Srce je veoma važno, karakter, takođe. Oni su osnove, ali nama je potrebno više!”, kaže Itudis u intervjuu za sajt Evrolige.

Koliko je teško trijumfovati na F4, Itudis i njegovi puleni uverili su se više puta u poslednjih par sezona, a razlika između ove i prethodnih je u činjenici što su se nešto više mučili u ligaškom delu takmičenja.

Nije bilo lako ni protiv sjajne Baskonije, koja nas je savladala u Moskvi, što je posle dugo vremena bio naš prvi poraz kod kuće u plej-ofu. Mislim da je to bio i najvažniji trenutak u sezoni. Seli smo, rekli šta ko ima da kaže, istrpeli kritike, odgledali detaljno utakmicu i konstatovali da nismo ni bili u dvorani, uz dužno poštovanje prema rivalu. To nas je fokusiralo na treću utakmicu u kojoj smo pokazali karakter, pred tako sjajnom publikom”.

Nije Itudis propustio priliku da pomene junake pobeda u Vitoriji.

Nando je bio na čelu kolone, naš lider. Pokazao je put, imao izvanredan nastup, zajedno sa Korijem Higinsom, Kajlom Hajnsom i Vilom Klajburnom…

Po brojkama, De Kolo nije bio tako jak ove sezone, kao u nekim prethodnim, ali je uzeo stvar u svoje ruke u mečevima broj tri i četiri.

Nando je naš vođa, proveo sam mnogo sati u razgovoru s njim, na terenu i izvan njega. Svaki igrač ima svoje uspone i padove, pa i on, ali nikad nisam sumnjao u njegov kvalitet vođenja tima. U trećoj utakmici u Vitoriji, to je došlo do izražaja. Gurnuo je i druge momke na prava mesta, naterao ih da pruže maksimum i oni su to sjajno uradili”.

Danijel Haket ne dobija ulogu kakvu je imao u nekim prethodnim klubovima, ali je po mišljenju Itudisa doprineo dobrim igrama CSKA?

Razgovarali smo kad je došao u klub i objasnio sam mu koja je njegova uloga. Podsetio sam ga da su tu Nando, Kori i Čačo Rodriges, koji će nešto više od ostalih kontrolisati loptu. Veliki je sportista i veliki profesionalac. Shvatio je da može da nam pomogne u odbrani, u njegovim sposobnostima da čita protivničke napade. Postao je sjajan saigrač. Ćuti, ali je glasan svojim igrama, kako bi zaradio minute.

Novinare je zanimalo Itudisovo mišljenje o nastupu debitanata, Pitersa i Bolomboja, kao i o načinu na koji on trenira sa tako mladim igračima?

CSKA je klub, koji uvek ima najviše ambicije i u kome je teško misliti i raditi sa mladima, iako je uvek dobro imati igrače za budućnost. I Žoel i Alek su debitanti, došli su iz Amerike, pa je trebalo vremena da se prilagode na evropski stil i pobednički mentalitet, kakav vlada u CSKA. Ovoj priči bih dodao i mladog Rusa, Ivana Uhova, koji je došao iz Perma. Nije im bilo nimalo lako proći kroz jednu ovakvu sezonu, u kojoj su mnogo učili, pričali, komentarisali. Srećan sam, jer su i naši veterani, poput Nanda, Kajla ili Otela, sa zadovoljstvom i ushićenjem pričali sa njima i davali im prave savete. Tako se stvara zdrava atmosfera u svlačionici”, dodao je Grk na klupi CSKA.

Tokom intervjua, pričao je Itudis i o korišćenju 11 igrača tokom utakmice, o varijantama A i B, ali i o prvom narednom meču protiv Reala.

Oni su veliki klub, koji ima sjajnu organizaciju dugi niz godina. Brane trofej, imaju svoj stil igre i ofanzivni i defanzivni. Tavareš je važan faktor u njihovoj igri, naročito u odbrani, ali nije jedini. Pokušaćemo da u svakom trenutku odgovorimo na neke njihove varijante, neće biti lako, ali smo pokazali ove sezone da umemo da igramo protiv njih. I da ih pobedimo, iako je ovo potpuno druga situacija”, rekao je na kraju Dimitris Itudis.