Čović za SK: Evroliga? Za nas ništa neočekivano

Euroleague 11. jul 201919:19 > 19:25
Podeli:
KK Crvena zvezda

Predsednik Crvene zvezde Nebojša Čović govorio je ekskluzivno za Sport klub o novoj odluci Evrolige da predstavnik regiona u elitnom takmičenju bude odabran dodelom specijalne pozivnice.

Na sastanku koji je održan u četvrtak u Minhenu doneta je odluka o učesnicima takmičenja od sezone 2020/2021, a na spisku nije bilo predstavnika iz regionalnog takmičenja.

Tačnije, u saopštenju se navodi da će šampion ABA lige imati prioritet prilikom dodeljivanja jedne od tri specijalne pozivnice.

Predsednik kluba sa Malog Kalemegdana je u ekskluzivnoj izjavi za Sport klub istakao da značaj ABA lige time nije umanjen, kao i da u crveno-belom taboru nimalo nisu iznenađeni odlukom Evrolige.

Što se tiče Crvene zvezde odluke Skupštine Evrolige su očekivane. Mi dugo pratimo razvoj Evrolige i to u smislu dva najveća evropska takmičenja – Evrolige i Evrokupa. Za nas nije neočekivano da je Skupština Evrolige na predlog menadžmenta Evrolige ukinula ugovore sa tri lige – nemačkom, VTB ligom i ABA ligom. Moram da naglasim da ABA liga ovim formalno ništa nije izgubila jer ABA liga umesto ugovora ima zagarantovan vajld-kard, a on će se dodeliti prema ostvarenom rezultatu“, rekao je Čović za Sport klub i dodao:

Povezano

Sve druge priče su mistifikovanje od onih koji ne razumeju šta se dogodilo i za one koji su zlonamerni. To je reorganizacija i faza resetovanja Evrolige, na putu ka krajnjem cilju, a krajnji cilj je uspostavljanje piramidalnog takmičenja, koje će na vrhu piramide imati Evroligu, ispod toga Evrokupa, a na dnu piramide nacionalna prvenstva“.

Predsednik Crvene zvezde promene vidi kao šansu da klubovi preko rezultata u nacionalnim prvenstvima obezbede mesta u evropskim takmičenjima.

To znači da će se u dogledno vreme iz nacionalnih prvenstava ići u Evrokup, iz Evrokupa u Evroligu, a iz Evrolige ispadati u Evrokup. To je krajnji cilj. Ipak, postoje i novine. To su Udruženje igrača, Udruženje trenera i preuzimanje ingerencija vezanih za arbitražu“, dodao je Čović.

On je objasnio i šta to znači na relaciji ULEB – FIBA u budućnosti.

Sve to govori da Evroliga formira sistem, koji će biti paralelan sistemu FIBA. Razlog za to je veoma prost – FIBA se godinama ne snalazi u vremenu i prostoru. Glavni razlozi za to su kadrovi u FIBA i organizacija FIBA, gde je FIBA Svet svela kontinentalne FIBA na kancelarije i stavila ih u potpunu finansijsku zavisnost“, rekao je Čović.

Predsednik Zvezde je još jednom istakao da Zvezda nije iznenađena promenama.

Na kraju, Crvena zvezda je spremna za ove promene jer se mi studiozno bavimo trendovima evropske košarke. Ne mislim da je umanjen značaj ABA lige jer ne zaboravite… iz ABA lige se ide u Evroligu, kao što se iz ABA lige ide u Evrokup“, zaključio je Čović za Sport klub.

Za sada iz Partizana, Budućnosti i ostalih klubova regionalnog šampionata nema reakcija na novine u Evroligi.