ACB: Odbijamo model koji je jednostrano usvojila EL

Euroleague 11. jul 201920:48 > 20:50
Podeli:
sport klub

Nakon novih odluka Evrolige o tome ko će dobiti mesto u elitnom takmičenju od sezone 2020/2021, usledile su reakcije sa svih strana.

Na Generalnoj skuštini Evrolige među mnogim promenama našla se i ona koja govori o kriterijumima na osnovu kojih će se dodeljivatio specijalne pozivnice. Direktnih plasmana u elitno društvo više nema, Evroliga više neće imati veze ni sa jednom domaćom ligom, a ABA liga će imati prioritet za jednu od tri specijalne pozivnice.

Ovakav model funkcionisanja ne dopada se čelnicima španske ACB lige.

Povezano

U vezi sa zvaničnim saopštenjem Evrolige, koje najavljuje novi sistem pristupa takmičenju i u kome nema kvalifikovanja preko nacionalnih liga, ACB liga želi da istakne sledeće:

-Čvrsto odbijamo model koji je jednostrano usvojila Evroliga

-Potrebno je održati sportski ekosistem u kome se preko nacionalnih liga kvalifikuje za glavna evropska takmičenja, kao što se to radilo kroz istoriju evropske košarke i kao što se i dalje radi na najvažnijim sportskim turnirima na kontinentu“, navodi se u saopštenju ACB lige.

Povodom novih odluka Evrolige oglasili su se i ABA liga i Crvena zvezda, dok iz Partizana, Budućnosti i ostalih klubova ABA lige još uvek nema reakcije.