Itudisove metode: Kako sam motivisao Kalatesa

Euroleague 14. jul 201914:31 > 14:35
Podeli:
Turkish Airlines EuroLeague

Aktuelni trener evropskog prvaka, moskovskog CSKA, Dimitris Itudis govorio je za medije o zanimljivim pričama tokom svoje karijere, a posebno je bilo zanimljivih trenutaka tokom rada u Panatinaikosu, kada je Itudis bio pomoćnik Željku Obradoviću.

Itudis je u PAO radio od 1999. do 2012. godine, a nakon toga je, posle jedne sezon na čelu Banvita, preuzeo tim iz ruske prestonice. Od tada je dvaput osvajao Evroligu, a 2016. je proglašen za trenera godine u tom takmičenju.

Povezano

Nik Kalates je imao težak životni period privatno tokom svoj prve sezone u Panatinaikosu. Tokom jedne sesije gledanja snimka uhvatio sam ga da je zaspao. Željko ga nije video, a ja sam odlučio da mu ne kažem. Rekao sam mu da treba da ode i da se izvini saigračima. Nismo ga kaznili novčano, jer ni Žoc ni ja ne verujemo u takvu vrstu kazne. Mi smo to videli kao motivaciju, već smo ga pitali da plati večeru svim saigračima. To je bio trenutak koji nas je zajednički uzdigao umesto da nam naškodi“, pričao je Itudis, koji se prisetio još jedne situacije u kojoj je motivisao Kalatesa.

Kada smo 2012. godine igrali plej-of seriju protiv Makabija, a u trenutku u kojem smo gubili sa 2:1 ponovo smo gledali snimak. Ja sam mu rekao da je on na tim mečevima bio najbolji igrač Makabija i video sam da ga je to povredilo. Pitao me je da li zaista tako mislim i ja nisam promnio mišljenje. Odigrao je sjajno u četvrtom meču i kada je izlazio iz igre na minut pre kraja okrenuo se ka meni i pitao me je da li je i dalje najbolji Makabijev igrač. Morao sam da ga izazovem i na taj način motivišem“, rekao je grčki stručnjak.

On je prepričao i jednu zanimljivu situaciju sa irskim centrom Petom Burkom.

Burk je tražio dva slobodna dana tokom Božićne pauze, a ja sam mu rekao da to ne dolazi u obzir jer imamo utakmicu grčkog prvenstva. Ipak, Željko mu je dao pet slobodnih dana, uprkos tome što sam ja rekao. Kada sam ga pitao zašto je to uradio, rekao mi je: ‚To sam učinio jer ću posle zahtevati od njega da prolazi kroz zidove“, rekao je Itudis.