Jerebko: Idol mi je Kiriljenko, Evroliga ima adrenalin

Euroleague 23. avg. 20198:22 > 8:32
Podeli:
Gregory Shamus/Getty Images

Novi košarkaš Himkija Jonas Jerebko je govorio za rusku Izvestiju o odluci da iz NBA lige dođe u Evropu i da se oproba u ekipi koja je za narednu sezonu spremila veoma moćan sastav.

Pravo iz NBA finala švedski košarkaš Jonas Jerebko stiže u Evropu gde će braniti slične boje kao i u svojoj poslednjoj NBA sezoni. Iz Golden Stejta Jerebko stiže u Himki, a sa Rusijom ga interesantno povezuje i to što je, dok je odrastao, Jonas najviše voleo Andreja Kiriljenka.

Ne poznajem ga lično, ali igrao sam protiv njega. Bio mi je idol kada sam odrastao i pokušavao sam da budem kao on. Bio je igrač sa kojim sam hteo da igram i bio sam veoma nestrpljiv zbog toga kada sam bio u NBA. Imam čak i dres sa njegovim autogramom, bio je jedan od igrača kojima sam se divio“, kazao je Jerebko

Ovaj krilni centar ima 32 godine, a posle tačno deset godina će se vratiti u Evropu.

Napuštam NBA iz ličnih ciljeva, a i tim je dobar. Možemo da dobijemo svaku ekipu, bilo da je Real, CSKA ili Fenerbahče. Najvažnije je da postignemo hemiju tokom predsezone i da steknemo poverenje u svoje mogućnosti. Volim filozofiju trenera Rimasa Kurtinaitisa i jedva čekam da počnemo“

Jonas je inače svoju NBA karijeru počeo 2009. godine. Pre toga je branio boje dva švedska kluba i italijanske Bijele odakle je otišao u Detroit Pistonse. Tamo se zadržao čak šest sezona, a zatim je igrao i za Boston, Jutu i Golden Stejt. Najbolja Jerebkova sezona je bila ruki godina, kada je najviše vremena provodio na parketu i kada je imao 9,3 poena po meču. 

Prethodnih godina sam uglavnom gledao NBA utakmice zbog zgusnutog rasporeda, međutim želim da igram evropski stil košarke. Odgovara mi i biće lepo da pokažem svoje kvalitete. U Evroligi, za razliku od NBA je svaka utakmica bitna i to dodaje adrenalin“.