Pukl: I roboti bi pravili greške, nije sve crno-belo

Euroleague 9. apr. 202012:57 > 13:02
Podeli:
Aitor Arrizabalaga/Euroleague Basketball via Getty Images

Slovenački košarkaši sudija Sašo Pukl kaže za Sport klub da je dobro što Evroliga nema starosnu granicu za sudije, a ističe i da su propusti neminovni.

“Prvo da kažem da ne postoji košarkarska utakmica gde sudija ne bi napravio greške. Mi nismo roboti, pa i ako bismo bili roboti, opet bi se desile greške jer neke stvari su sive, a ne crno-bele. Posle utakmice dobijem dva izveštaja sa meča. Jedan je onaj koji napravi sudijski supervizor – napiše sve moje tačne i netačne odluke. Na drugoj strani moram i ja da napravim svoju analizu, gde pogledam utakmicu na snimku i napišem tačne i netačne odluke po svom mišljenju“, kaže Pukl za sportklub.si i dodaje:

“Neke tačne statistike o svim tačnim i netačnim odlukama Evroliga nema. Ali možem da kažem iz iskustva – na dobrim utakmicama napravim recimo dve greške, ali dese se i one sa po pet-šest.To su često neke greške koje obično vidim samo ja, ni treneri ni igrači ne reaguju. Naravno da je važno kad se greška desi. Ako u poslednjem napadu ne vidiš da je igrač stao na liniju i priznaš tri poena umesto dvam to je sasvim jasno da je velika greška. Ako si pogrešio na jednom autu u prvoj četvrtini to je manja greška, ali ipak greška“.

Pukl ističe da srećom više ne postoji granica starosti do koje sudije mogu da dele pravdu u Evroligi.

“Bilo je nekada da u FIBA međunarodnim takmičenjima sude samo oni od 25 do 50 godina. Sada Evroliga sama regrutuje sudije i poziva ih. Kad sam pre nekoliko godina sudio neki prijateljski NBA-Evropa turnir sa sudjama iz NBA lige, oni su se smejali našem limitu. Svi su imali oko 50 godina i rekli su mi da tek sada dolaze u najbolje godine za suđenje, pa da polako dobijaju prvu ili drugu rundu plej-ofa“, zaključuje slovenački sudija.