Ataman: Odluka turskog saveza je ishitrena

Euroleague 16. maj 202010:48 > 10:50
Aykut Akici/Euroleague Basketball via Getty Images

Trener Efesa Ergin Ataman prokomentarisao je odluku Košarkaškog saveza Turske da poništi prvenstvo. Iako se istanbulski klub oglasio saopštenjem u kome navodi da je odluka dobra i da je zdravlje najbitnije, Ataman ima malo drugačiji stav.

Odluka turske košarkaške federacije da ne igra ostatak prvenstva u našoj zemlji i poništi celu sezonu je ishitrena, bez ikakvog plana. Ja ne želim da kažem da je loše to što se liga ne igra, već da je ceo proces donošenja takve odluke obavljen bez mnogo razmišljanja i strateškog planiranja“, rekao je Ataman.

Turska Superliga poništena je 11. maja, a lider na tabeli pre prekida sezone bio je Efes. Aktuelna tabela biće validna samo u svrhu dodele mesta za učešće u evropskim takmičenjima, a ispadanja ove sezone u niži rang neće biti.

Ataman je naveo i da u mnogim zemljama koje imaju učesnike u Evroligi još uvek nije poništeno prvenstvo, kao i da se planira nastavak tih liga.

Turska Superliga bi poput nekih primera u Evropi, mogla da napravi kalendar za kompletiranje lige. Mislim da će ovo biti problem za budućnost turske košarke i ligaške organizacije. Neko je tokom cele sezone ulagao u klupske aktivnosti, sada dolazimo u situaciju da su sve te investicije odjednom prekinute“, objasnio je Ataman.

Efes i je pre prekida sezone u Evroligi 12. marta bio lider na tabeli, a turski trener smatra da će se sezona u elitnom takmičenju nastaviti.

Čvrsto verujem da će se EL odigrati od 4. do 26. jula, uz sve propisane mere i protokol koji će štititi zdravlje ljudi. Još jednom ističem da je zdravlje ljudi važnije od svih sportskih rezultata“, zaključio je Ataman.