"Titule se osvajaju u aprilu i junu, a ne do februara"

ABA League 16. maj 202014:30 > 15:31
KK Crvena zvezda

Direktor KK Crvena zvezda Filip Sunturlić govorio je u intervjuu za Sport klub o povratku ekipe u trenažni proces posle više od dva meseca pauze, o tome pod kojim uslovima će stranci morati da se vrate u Beograd u slučaju nastavka sezone, aktivnostima kluba tokom pauze zbog pandemije virusa korona.

Sunturlić je u ekskluzivnom intervjuu za Sport klub rekao da je prva nedelja rada ekipe protekla dobro, uprkos potpuno novim izazovima koje je pauza zbog pandemije donela, a govorio je i o iščekivanju odluka Evrolige i ABA lige  o nastavku sezone. 

Završena je prva nedelja rada Crvene zvezde, posle obavljenih svih testova. Igrači su testirani na korona virus, a odrađeni su i svi laboratorijski testovi i testovi fizičke spreme. Po preporukama Vlade Republike Srbije iskoristili smo prvu nedelju za rad napolju, kao i za sticanje fizičke spreme i kondicije igrača. Testovi su pokazali da nisu u zavidnoj fizičkoj formi, da je prisutan veliki pad imuniteta, što je i normalno usled ovakve situacije“, rekao je Sunturlić i dodao:

„Posle te prve faze, od ponedeljka krećemo sa radom u hali ’Aleksandar Nikolić’, tamo ćemo po planu trenera započeti rad rad na košarkaškim elementima, sa treninzima snage u teretani, da radimo na vraćanju fizičke snage, poštujući sve propisane mere od strane Vlade Republike Srbije i Evrolige, što se tiče mera i samog načina treniranja. Nadamo se da ćemo izaći iz svega ovoga bez većih problema što se povreda tiče, iako se igrači žale na stanje u kome se trenutno nalazi i na to koliko im teško pada ovih 60 dana bez treninga, to je ostavilo traga na njima. Nije moguće povezati ovu pauzu sa pauzom između sezona, kada oni imaju samo dvadesetak dana pasivnog odmora, a onda svi počnu da rade individualne programe i ubrzo se priključuju i ekipnim treninzima“.

KK Crvena zvezda mts

Veliki izazov za sve klubove, pa i Crvenu zvezdu predstavlja i povratak stranih igrača u svoje klubove, s obzirom na to da su svi brzo nakon proglašenja pandemije napustili Srbiju i vratili se u svoju domovinu. Još uvek nije poznato kada će strancima biti omogućen potpun ulazak u Srbiju, kao ni kako će se odvijati situacija po pitanju pandemije u Sjedinjenim Američkim Državama.

Od stranih igrača u Beogradu je ostao samo Majkl Odžo.

„U stalnom smo kontaktu sa Evroligom, klubovima Evrolige i avio kompanijama i na dnevnom nivou pratimo situaciju, što se tiče uspostavljanja normalnijeg reda avio saobraćaja. Sa te strane, ispred nas je veliki logistički izazov i poduhvat da obezbedimo njihov povratak u Beograd, ukoliko se donese odluka da se ABA liga i Evroliga nastave. Za sada, ono što nije nimalo lagano je to da se situacija menja iz dana u dan što se tiče reda letenja. Da moraju sada da se vrate, to bi bilo gotovo nemoguće. Neki nagoveštaji su da će se od polovine juna stabilizovati saobraćaj, ali samo ukoliko sve bude teklo po savršenom scenariju. U Americi je još stanje nestabilno, ne znam kako ćemo svi zajedno moći da odgovorimo tom izazovu i obezbedimo normalan transfer igračima u države odakle su im klubovi“, objasnio je direktor kluba sa Malog Kalemegdana i dodao:

„Sada važi pravilo da moraju svi moraju da se testiraju u državi iz koje dolaze i da sa tim rezultatima, koji ne smeju da budu stariji od tri dana, dođu u Srbiju. Ne podležu karantinu ukoliko imaju te rezultate, ali ćemo svakako da ih testiramo kada stignu u Beograd kao i sve ostale igrače. Ukoliko nemaju test iz svoje države, moraće da se testiraju kod nas, a do trenutka dobijanja rezultata će biti u karantinu. Ako su negativni pridružuju se ekipi i svim aktivnostima“.

KK Crvena zvezda

Evroliga je najavila da će odluku o nastavku sezone doneti 24. maja, dok je skupština ABA lige predviđena tri dana kasnije. 27. maja.

 „Važno je naglasiti da je u trenutku proglašenja pandemije Crvena zveda bila najveći gubitnik jer od samog Kupa koji smo mi nesrećno izgubili u finalu, pa do trenutka proglašenja pandemije, mi smo po svemu viđenom bili u najboljoj formi što se tiče ABA lige. Tempirali smo i gradili našu formu tako da ekipa bude na vrhuncu forme na kraju, kada se odlučuje o šampionima. Titule se ne osvajaju do februara, nego se osvajaju u aprilu i junu i ne osvajaju se borbom u medijima,nego na terenu. Svesni smo rukopisa svih tih vođenih kampanja, ali u ovom trenutku gledamo samo svoje dvorište“, rekao je Sunturlić i nastavio:

Za nastavak sezone smo se od početka zalagali, da bude rešena na samom terenu, to je sportski način rešavanja. Ovo je sve vanredno i potpuno novo za sve nas. U našoj situaciji, kao ekipa koja je ovaj period iskoristila za motivacionu komunikaciju i imala skroz društveno-odgovorne namere, nismo koristili prostor u medijima za nekakve kampanje. Naš prvi izlet u javnost je bila izjava predsednika Nebojše Čovića u vezi sa mogućim nastavkom sezone. Dali smo opštu ocenu i predlog za koji se Crvena zvezda zalaže, a to je da ovaj region zaslužuje dva predstavnika u Evroligi. Time smo pokazali i pravac u kome bi trebalo da ide ceo naš region što se tiče Evrolige. Svi sa nestrpljenjem iščekujemo odluku i nadamo se da ćemo svi imati zajednički stav i razmišljanje. Moramo da uzmemo u obzir i celu situaciju sa igračima i njihovom fizičkom spremom, to je najvažnije, ukoliko nastavimo sezonu“.