Kari za SK: Mi poštovali, drugi ne; Dilejni nije došao

Euroleague 25. maj. 202015:25 > 15:31
Podeli:
Rodolfo Molina/Euroleague Basketball via Getty Images

Trener Barselone Svetislav Pešić kaže za Sport klub da su španski klubovi poštovali protokole i da su bili spremni da nastave takmičenje, ali da je odluka o otkazivanju sezone Evrolige ipak očekivana.

“Mislim da ovo ni za koga nije iznenađenje. Mi smo želeli da igramo, naravno, tu nema nikakve dileme, zato smo i počeli da se pripremamo – važno je da se napomene da smo mi ispratili sve zahteve Evrolige. To znači da kada je donesena odluka da se ide u karantin, da su svi sportisti Barselone otišli u karantin. Malkolm (Dilejni) je jedini koji je sâm odlučio da ode, iako nije dobio dozvolu. Uradili smo sve što su od nas tražili, igrači su bili kod svojih kuća, uključujući Amerikance i igrače iz drugih zemalja. Očigledno da ostali klubovi to nisu poštovali, svako je radio kako je hteo“, kaže Pešić za Sport klub i dodaje:

Povezano

“Ostali što nisu to poštovali, to je njihov problem. Svi su mogli da ostanu – igrači CSKA, Fenerbahčea… Svi su mogli da ostanu, kao što su svi igrači svih španskih klubova ostali u zemlji. Postoji jedan izuzetak – Kerol, koji je otišao iz privatnih razloga, ali se vratio iz SAD onog trenutka kada je moglo da se počne sa treninzima. Mislili smo da će da se igra i da će se naći rešenje. Ali kako je vreme odmicalo, bilo je očigledno da je većina igrača napustila svoju zemlju, svoj grad, svoj klub i u takvoj situaciji Evroliga nije mogla da donese drugačiju odluku od ove koju je donela“.

Dilejni rekao da nije bilo komunikacije iz kluba sa njim, ali Pešić nije želeo detaljno da komentariše odlazak Amerikanca.

“Ne želim o tome ništa da kažem jer ne želim da u tome i dalje učestvujem. On nije došao i doviđenja, nema šta. Rečeno mu je da treba da dođe, a on nije došao. Nema tu velike filozofije“.

Rodolfo Molina/Euroleague Basketball via Getty Images

Trener Valensije Đaume Ponsarnau izjavio je da su se neki igrači mučili sa depresijom u karantinu.

“Mi za sada nismo imali nikakvih problema. Protokol koji je organizovao klub je na najvišem mogućem nivou. Do sada smo tri puta bili na probi. Prati se situacija sa medicinske i organizacione strane. To je na dosta dobrom nivou, igrači su sve prihvatili. Imuni sistem im je oslabio, što je bilo i očekivano, ali oni su sve vreme radili po programu koji smo im prepisali i u dosta su dobrom stanju. Nije kao pre početka sezone, u avgustu, ali koncentracija i motivacija su pravi“.

Na pitanje kakav je osećaj bio vratiti se u halu, Kari odgovara:

Povezano

“Znao sam da ćemo se vratiti. Malo smo se odmorili. Više smo želeli da svi izađemo iz kuće jer smo dva meseca bili u karantinu. Ja sam izlazio jer sam imao specijalnu dozvolu, zbog odlazaka u klub. Svi igrači su na kraju pobegli od kuće i došli su da treniraju. Svi su bili tu, nijedan nije odbio da trenira iz bilo kog razloga. Oni su baš želeli da igraju. Tokom sezone u Evroligi smo imali najgori raspored od svih. Praktično dva meseca smo igrali u gostima, a sada je šest mečeva trebalo da odigramo četiri kod kuće i dva na strani, sa Asvelom i Olimpijakosom. Bila je pretpostavka da ćemo da dobijemo sve, ili da izgubimo jednu utakmicu. Sa sportskog aspekta, odluka da se prekine takmičenje za nas nije dobra jer smo mi sada u kompletnom sastavu“, ističe Pešić i dodaje:

“Ali to je odluka koja mora da se razume i ja je razumem. Stalno ponavljam, mi smo u Evropi, nismo u Americi. Svaka zemlja ima svoja pravila – sa aspekta zdravlja, sa aspekta koronavirusa, sistema poreza i svega ostalog. Praviti od Evrolige NBA nema potrebe. Treba Evroligu razvijati dalje kao najbolje takmičenje koje postoji, ali nama NBA ne treba da bude uzor. No, to je druga tema“.

Evroliga je odlučila da istih 18 klubova učestvuje i sledeće sezone u Evroligi. Partizan je bio u odličnoj situaciji u ABA ligi, ali Pešić kaže da drugačije nije moglo.

“Mi smo prvi u španskoj ligi, koja je pre mesec dana donela odluku da neće biti prvaka, ako se ne nastavi takmičenje. Ni u jednoj ozbiljnoj ligi nije proglašen prvak – ni u Turskoj, ni u Rusiji, niti u Francuskoj. Siguran sam da bi svi želeli da do kraja odigraju. Ali, na koji način sada proglasiti nekoga za prvaka?“, zaključuje trofejni trener za Sport klub.