Evroligaši jasni: Janakopulos se neće tolerisati

Euroleague 13. jun. 202011:06 > 11:23
Podeli:
Euroleague Basketball via Getty Images

Deset evroligaških klubova potpisalo je saopštenje koje je objavljeno povodom napada vlasnika Panatinaikosa na Evroligu i prvog čoveka tog takmičenja Đordija Bertomeua.

U saopštenju se navodi da su izjave Dimitrisa Janakopulosa o Evroligi „neosnovana kleveta“. 

Saopštenje su potpisali Efes, Armani, CSKA, Barselona, Fenerbahče, Baskonija, Makabi, Olimpijakos, Real Madrid i Žalgiris. 

Janakopulos je pre nekoliko dana objavio da prodaje atinski klub, navodeći i da je Đordi Bertomeu glavni krivac za to što je Evroliga dotakla dno. 

Klubovi koji su potpisali saopštenje su u istom naveli i da imaju veliku želju da Panata ostane deo elitnog društva, s obzirom na to da je Janakopulos pretio istupanjem. 

Izjava/saopštenje sadrži sledećih šest tačaka: 

1. Svih deset klubova, bez izuzetka, verovali su u kolektivni projekat Evrolige, i i dalje veruju u njega. 

2. Klubovi će i dalje ostati ujedinjeni i jaki, nizaće uspehe zahvaljujući ovom jedinstvu. 

3. Razvoj Evrolige u pozitivnom smeru u poslednjih 20 godina, a posebno u poslednjoj deceniji, samo je ojačao to verovanje i odlučnost grupe da nastavi da pravi uspehe i podigne evropsku košarku na još viši nivo. 

4. Od 2000. godine evroligaški klubovi sa licencom uspostavili su najviše standarde integriteta. Oni uključuju finansijske, regulatorne, transparente, disciplinske i službene aspekte. Takvi standardi upravljanja mogu se uporediti samo sa standardima upravljanja najvećih sportskih organizacija.

5. Evroliga prema svim projekcijama i analizama i dalje ima ogroman potencijal za budući rast i razvoj. Klubovi su i dalje odlučni da nastave sa svim potrebnim koracima kako bi podigli evropsku profesionalnu košarku na viši nivo. 

6. Svi klubovi izražavaju čvrstu želju da Panatinaikos ostane deo Evrolige jer je klub sastavni deo tog poduhvata poslednjih 19 godina. Međutim, ponovljena teška i neosnovana kleveta gospodina Janakopulosa neće se tolerisati. Klubovi će preduzeti sve radnje za koje smatraju da su potrebne da zaštite ugled i integritet svojih kolektivnih i individualnih svojstava i obezbediti da klub u potpunosti ispunjava svaku obavezu na koju je pristao kao član ove grupe.