Šved očekuje nikad jači Himki!

Euroleague 1. jul 202018:48 > 18:51
Podeli:
Ivan Korzhenevskiy/Euroleague Basketball via Getty Images

Jedan od najboljih evropskih košarkaša Aleksej Šved i u narednom periodu nosiće dres Himkija.

Klub iz Moskovske Regije nije štedeo novac da zadrži odličnog strelca, a konkurencija je bila jaka – nekolicina NBA i klubova iz Kine.

Ruski reprezentativac je stavio paraf do kraja sezone 2022/23.

Zaista sam imao mnogo mogućnosti za nastavak karijere ovog leta, uključujući i NBA. Ipak, nova sezona u Sjedinjenim Državama počinje tek u decembru. To bi bilo predugo čekanje. Bilo je i dobrih ponuda kineskih klubova, ali sam odlučio da ostanem u Himkiju. Ta odluka ima mnogo faktora. Dugo sam u timu, proveo sam pet sezona zaredom, ovde igram od 17. godine. Dakle, Himki je moja druga porodica. Plus što su mi dali vrlo dobar ugovor. Mogu da se fokusiram isključivo na košarku i ne moram da razmišljam o bilo kojim drugim stravima,“ rekao je Šved.

Rus je u Evropi igrao još samo u CSKA i moskovskom Dinamu na pozajmici jednu sezonu, dok je u NBA bio član Minesote, Filadelfije, Hjustona i Njujorka.

Da li razgovaram sa upravom kluba o mogućim pojačanjima ovog leta? Komuniciramo o tim temama, ali ne mogu da kažem da u potpunosti učestvujem u tom procesu. Ponekad se konsultuju sa mnom, zanima ih moje mišljenje o ovom ili onom igraču. Ne više od toga. Mogu reći da smo prošle sezone imali najjači sastav u istoriji. Nadam se da ćemo ovog leta postati još jači,“ izjavio je 31-godišnji bek.

Šved je protekle sezone u Evroligi prosečno beležio 19.4 poena, 2.7 skoka i 6.2 asistencije.