"Znao sam da odlazim, obavio sam posao, vreme je…"

Euroleague 1. jul. 202020:26 > 20:32
Podeli:
Euroleague Basketball via Getty Images

Legendarni Svetislav Pešić od ponedeljka više nije trener Barselone. Katalonci su u finalu ACB lige poraženi od Baskonije, a dan kasnije objavljeno je da trofejni stručnjak po drugi put napušta Kataloniju.

„Pre početka poslednje faze ACB lige u Valensiji, dogovorio smo se sa klubom da će ovo biti moja poslednja sezona kao trener tima jer sam svoj posao već obavio i došlo je vreme da još jednoj osobi pružim priliku da preuzme ulogu prvog trenera,“ istakao je Pešić i dodao:

Povezano

„Ponosan sam na svoj rad i rad igrača tokom protekle dve sezone i uvek ću biti na raspolaganju Barsi. Želim da se zahvalim navijačima i rukovodstvu na podršci i klubu želim svaki uspeh.“

Sedamdesetogodišnji Pešić se u Barselonu vratio u februaru 2018. i u drugom mandatu osvojio je dva Kupa kralja. Prvak Španije bio je dva puta – 2003. i 2004. a iz tog perioda ima i državni kup.

Srbin je u trenersku karijeru počeo još 1982. u sarajevskoj Bosni, a kasnije je radio u Albi, Kelnu, Barseloni, Lotomatici, Đironi, Dinamu iz Moskve, Crvenoj zvezdi (u dva navrata), Valensiji, Bajernu, kao i u reprezentacijama Nemačke i Jugoslavije.

Osvojio je skoro sve što se može osvojiti i u klupskoj i u reprezentativnoj košarci. Prvak Evrope bio je sa selekcijama Nemačke (1993) i Jugoslavije (2001), a sa Plavima se popeo i na svetski tron 2002.

Kari je u oba mandata u Barseloni upisao 322 utakmice, uključujući 235 poebda, a 2003. osvojio je Evroligu.

Na klupu Katalonaca mogao bi da sedne nekadašnji igrač tog kluba i aktuelni trener Žalgirisa Šarunas Jasikevičijus.