Tomić: Kažem jednom "Boriša će pred novinare"

Euroleague 10. avg. 202014:41 > 14:48
Podeli:
KK Crvena zvezda

Bivši trener Crvene zvezde Milan Tomić je u opširnom intervjuu za "Nova.rs" govorio o danima provedenim u crveno-belom klubu, kao i o pojedinim odlukama kada je reč o igračima.

“Kada uzmem nešto da radim, onda to radim kao profesionalac. Nisam hteo da pričam kada sam otišao, krajem oktobra, jer sam znao da je ispred Zvezde dug put u Evroligi i ABA ligi, da je čeka mnogo utakmca. Želeo sam da ništa ne kažem, kako bih pomogao klubu. Nisam želeo da se tada priča o tome zašto sam otišao, već sam razmišljao da na najbolji način pomognem timu da nastavi da radi normalno i da ima vremena da nađe svoj put da uspe tokom sezone”, rekao je Tomić za „Nova.rs“. 

Njegova ostavka bila je iznenađenje, jer se desila na početku nove sezone, a posle jedne uspešne, u kojoj je Zvezda osvojila tri trofeja.

Prva (moja) sezona je dolazila posle one u kojoj je Zvezda izgubila finale ABA lge od Budućnosti i tako ostala bez Evrolige. Bio je to izazov za mene. Kad sam pričao sa Nebojšom (Čovićem), znao sam da neće biti lako, jer, kao što sam rekao, ulazimo posle teške godine u kojoj nije bilo uspeha, a morali smo da vratimo Zvezdu u Evroligu, odnosno prvi cilj je bio da se osvoji ABA liga. Zato smo naparavili novi tim, sa deset novih igrača, od kojih su Simanić, Čović i Nenadić vraćeni iz FMP, svi stranci su bili novi. Bukvalno nova ekipa. Za svakog trenera je teško da odmah napravi rezultat i uspeh, jer je potrebno vreme da se uigraju igrači, da se napravi hemiija. Vidi se kroz istoriju da je malo trenera uspelo u prvoj sezonu, u bilo kom klubu. Kada smo potpisali ugovore s tim igračima, želeli smo da napravimo hemiju, prvo sam gledao da li su dobri momci, s karakterom, a posle sam imao sve informacije, kako igraju… Napravljen je dobar tim, dobra hemija.”

Marko Metlas/Euroleague Basketball via Getty Images

Tomić je govorio i o Boriši Simaniću. Njihovu dobru saradnju i priliku koju je Tomić dao Simaniću prepoznali su i navijači i šira košarkaška javnost. 

Kažem jednom ‘Boriša će pred novinare’. Pitaju ‘zašto on, nije navikao?’. Pa baš zato, da navikne. Borim se za dete, da ga napravimo kao igrača, ali i da sazri kao osoba. Sutra će u NBA, pred 100 novinara. Moramo da ga naučimo, ako mu ne damo šansu… I kažem: ‘Ajde Boki’. On ne veruje. Ma rek’o: ‘Ti ideš’… Osetio sam, negde u decembru ili januaru da je vreme da startuje. Kažem to saradnicima. Pitaju me da li da mu kažu, da ga pripreme. Odgovorim da ne treba, jer neće da spava. Dolazi utakmica… Navikao da krene s klupe. Ja mu kažem da startuje. On se čudi. Rek’o: ‘Samo igraj’. Tu sam ga bacio u vatru. Odigrao je perfektno. Setite se finala protiov Budućnosti. Kada se završilo, njegova majka mi priđe i zahvali se. Odgovaram da ne treba meni da se zahvali, već je Boriša sve to zaslužio i da ima perfektno dete.

Kompletan intervju sa Milanom Tomićem pronađite OVDE.