Mesina poziva na prekid evropskih klupskih takmičenja

Euroleague 2. nov. 202011:47 > 11:49
Podeli:
fiba.basketball

Pre nekoliko dana legendarni italijanski stručnjak Etore Mesina je u ekskluzivnom intervjuu za Sport Klub objasnio koliko je teško voditi ekipu u jeku koronavirusa.

Trener Olimpije iz Milana juče je potvrdio sve rečeno za našu televiziju, u otvorenom pismu košarkaškoj javnosti, objavljenom na klupskom sajtu.

Dragi prijatelji košarke. Nakon dugo razmišljanja odlučio sam da pošaljem poruku svima, koji će odvojiti pet minuta svog slobodnog vremena da je pročitaju. Imao sam sreće da doživim dugu karijeru u međunarodnoj košarci. Moji timovi su se takmičili sa ponosom i uvažavanjem FIBA, Evrolige i ULEB-a. Čak i pored nekih neslaganja i nedoslednosti, uvek sam poštovao mišljenje rukovodstva i viziju pokojnih gospodina Stankovića i gospodina Baumana.

Ponosam sam što sam dugogodišnji prijatelj gospodina Portele i gospodina Bertomeua, a za mene je bila čast što sam trenirao gospodina Van Der Špigela, trenutnog predsednika ULEB.

Živimo u vrlo izazovnim vremenima. Vlade većine evropskih zemalja donele su odluke, čiji je cilj zatvaranje delova njihovih zemalja, radi zaštite stanovništva od koronavirusa. Svake nedelje sve više igrača i članova trenerskog osoblja zarazi se Kovidom-19, a sve više utakmica u nacionalnim prvenstvima i na međunarodnoj sceni se odlaže.

Povezano

Poteškoće prilikom međunarodnih putovanja povećavaju rizik od ozbiljnih zdravstvenih problema za timove i sudije. Uskoro neće biti raspoloživih datuma za odlaganje utakmica, sve više i više sportskih rezultata zavisiće od toga ko će imati više sreće i ko će imati manje zaraženih u odnosu na druge.

Iz svih ovih razloga, kao strastveni ljubitelj naše igre, želeo bih da zamolim naše lidere da odvoje malo vremena i za trenutak odbace različitosti, koje im nisu dozvoljavale da se ujedine u prošlosti. Za dobrobit košarke i njenih navijača, sedite za sto i ne napuštajte ga dok se ne pronađe zajedničko rešenje.

Za sada je jedini logičan izbor da se zaustave evropska klupska takmičenja, kako bi se nacionalni šampionati završili u naredna četiri meseca, jer će putovanja unutar zemalja biti mnogo lakša. Posle toga, možda u martu ili aprilu, sva međunarodna takmičenja mogla bi da budu završena, čime bi se stvorilo vreme i za pripreme za Olimpijske igre. I možda će Kovid-19 do tada biti ograničen, ili će možda potpuno nestati.

Naravno, televizija i sponzori moraju nekako da budu uključeni u sve ovo, ali mislim da će im zajedništvo naših lidera pomoći u tome da svi razumemo situaciju.

Zdravlje učesnika i integritet takmičenja su prioritet i zauvek ćemo biti zahvalni rukovodstvu na njihovim odlukama.

Iskreno Vaš,

Etore Mesina