Čović odgovorio Nurkiću

ABA League 21. nov 202114:1442 komentara
Podeli:
Nebojša Čović
Printscreen

Predsednik košarkaškog kluba Crvena zvezda Nebojša Čović odgovorio je na izjavu bosanskohercegovačkog košarkaša Jusufa Nurkića, koju je dao za emisiju "Sportlight".

Odgovor predsednika košarkaškog kluba Crvena zvezda prenosimo u celosti i bez izmena:

„Jusuf Nurkic navodna “nba zvezda” (što mi dodatno daje povoda da mu odgovorim) moralna i ljudska nula, neko koji je veličao džamiju Ante Pavelića u ustaškoj NDH, zbog koje je morala da reaguje i jevrejska zajednica i udruzenje Simon Vizental, neko koji je svaki svoj javni nastup začinio promocijom pogrešnih (ili za njega pravih vrednosti) poput nošenja majice sa imenima devetorice ratnih zločinaca koji su se “istakli” ubijanjem Srba i Hrvata tokom gradjanakog rata u Bosni i Hercegovini!

Neko zbog čijih javnih nastupa su i njegovi čestiti sunarodnici crveneli i otvoreno govorili da ih je sramota. Ako od takvog, i koliko mogu sada već sa sigurnošću da zaključim čoveka punog mržnje, stižu optužbe – onda je to kompliment!

Kada smo već kod kriminala, nisam upoznat da je bilo ko iz Crvene zvezde ili od njenih simpatizera u zatvoru. Za razliku od nekih drugih…

Na njegovu žalost, znam kako je Jusuf vaspitavan, po kome je dobio ime (ujaku koji je poginuo u građanskom ratu u Bosni) ko mu je otac Haris (takođe vojno angažovan u ratu u Bosni) i koliko zapravo Jusuf “voli” Srbe kod kojih bi na kraju karijere možda da zaradi još neki evro na proverenoj klubaškoj podeli. Verujem da bi sa lakoćom nosio dres kluba koji tako mnogo voli, ali me jako zanima kako bi pričao o moralu – i muralu!

Jasno mi je i da odgovor ( u vidu najave intervjua na Sportklubu koji tek treba da usledi) na moju vrlo preciznu izjavu posle 26 dana, sada u ovom trenutku, nikako nije “spontan”. Ovakva vrsta “zabave” za javnost sada, savršeno odgovara onima koji bi da probleme koji su im se “uselili” pre 7 dana, sa svoje adrese presele na mene lično i adresu Crvenu zvezdu. Žao mi je, neće moći!

Kao medija koji se poziva na visoku profesionalnost, očekujem od “Sportkluba” da moju izjavu objavi u celosti, bez ikakvih redakcijskih izmena i – zamena teza.

Lako je sedeti u Portlandu, nositi majice zločinaca i ubica Srba i Hrvata, kačiti slike Pavelićevih džamija, glumiti nekakvog vikend nacionalistu, finasirati odbrane živih ratnih zločinca, koketirati sa estradom, i podgrevati mržnju. Ako neko tada nije shvatio moju izjavu o “neigranju” Nurkića za Crvenu zvezdu (koju sam dao još 26.10.2021.godine), nadam se da je sada shvata u punom smislu te reči i simbolično i bukvalno. Da ponovim – takvi poput njega, nikada, dok sam predsednik kluba neće igrati u Crvenoj zvezdi”.

Danas je i godišnjica mučkog ubistva Marka Ivkovića u Istanbulu, koji je nastradao ni kriv ni dužan samo zato što je Srbin i navijač Crvene zvezde. Upravo kako se to ponovo nikada ne bi dogodilo, morao sam da odgovorim nekome ko bi zapaljivim izjavama da nas vrati u prošlost. Takvi po vrednosnom sistemu i dalje imaju imena i nadimke koji su i dalje jasni svima na prostorima bivše SFRJ – baraba i dripac.

Ovim bih stavio tačku na ovu temu koja je svakome dobronamernom, bez obzira na navijačke boje i sve moguće podele, vrlo jasna.

U Beogradu 21.11.2021.“

Izjavu košarkaša Portlanda pogledajte OVDE:

U jednoj od prethodnih epizoda gost je bio predsednik košarkaškog kluba Crvena zvezda Nebojša Čović, koji je jasno stavio do znanja da Jusuf Nurkić, zbog „neprimerenih“ izjava koje je davao ranije, ne bi mogao da igra u Crvenoj zvezdi, ma koliko bio potreban igrač na toj poziciji.

Komentari

Vaš komentar