Garuba može u NBA za tri miliona evra?

Podeli:
Usman Garuba
2021 Euroleague Basketball

Očekuje se da devetnaestogodišnji španski košarkaš Usman Garuba bude lutrijski pik ove godine, a Real Madrid je precizirao kolika će biti otkupna klauzula ukoliko bude želeo karijeru da nastavi u NBA ligi.

Njegova izlazna klauzula u ugovoru sa Real Madridom iznosi tri miliona evra, što bi u slučaju izlaza iz ugovora bio rekord.

Dosadašnji rekord drži Luka Dončić čija je otkupna klauzula iznosila dva miliona evra. Prema NBA pravilima maksimalno obeštećenje koje jedan NBA klub može da plati je 750.000 dolara, a ostatak iznosa naplatiće se od plate igrača.

Iako velika, suma koja se traži za talentovanog Garubu nije iznenađujuća kada je reč o Realu, s obzirom na to da je prošle sezone redove Madriđana napustio Fakundo Kampaco, za šest miliona evra i prešao u Denver Nagetse.

Ipak, ukoliko Garuba ne bude deo lutrije, to će zakomplikovati stvari u vezi sa njegovim potencijalnim prelaskom u NBA.

Garuba igra na poziciji centra, ima 19 godina i u Real je stigao 2017. godine. Ove sezone je proglašen zvezdom u usponu od strane Evrolige, a u ACB ligi za najboljeg mladog igrača.

Najbolji učinak u Evroligi imao je krajem aprila, protif Efesa, kada je u pobedi Reala upisao 24 poena, uz 12 skokova i ukupan indeks korisnosti 30.