Kako se kalio MVP: Od poslednjeg reda do ikone Sinan Erdema

Euroleague 14. jun. 202117:03 > 17:24
Podeli:
Photo by Rodolfo Molina/Euroleague Basketball via Getty Images

Ovu sezonu Evrolige bez ikakve sumnje obeležio je srpski plejmejker Vasilije Micić, koji je predvodio Anadolu Efes do istorijskog podviga, prve titule šampiona Evrope.

Te 2017. Vasilije Micić je igrao u Turskoj (Tofaš). Baš kada se Fajnal for održavao u Istanbulu. Kupio je karte za poslednji red Sinan Erdem Doma za polufinalne mečeve, ali nije uspeo da nabavi karte za finale. Toliko toga se promenilo od tada. Danas je Micić na vrhu košarkaškog sveta pošto je vodio Anadolu Efes do evroligaške slave prvi put u istoriji u sezoni u kojoj je objedinio i MVP priznanja na nivou čitave sezone i Fajnal fora.

Ovako izgleda uvod kojim je legendarni Džo Arlaukas sada komentator na Evroliga TV najavio razgovor sa, u ovom trenutku najboljim evropskim košarkašem. Na samom početku upitao je Micića za njegovu drugu (a možda i prvu) ljubav skijanje, čime se bavi njegova sestra Nina.

Ja i dalje verujem da sam bolji skijaš nego košarkaš. To je nešto što i moj otac misli. To je moja prva ljubav, a košarka je u stvari druga – razrešio je Micić tu dilemu.

Odrastao sam na planini, najpoznatijoj u Srbiji i logično je bilo da sam počeo da skijam. Šest meseci godišnje imali smo sneg i nije imalo šta drugo da se radi. A ako imate talenat i radnu etiku, postizaćete dobre stvari.

Vasa MVP

Snagu i građu koju je stekao pomogla mu je kada je počinjao da igra košarku. Već 2013. kada je sa U19 selekcijom Srbije osvojio srebro na Svetskom prvenstvu najavljena je svetla budućnost. Ali prošlo je nekoliko sezona i igranje u nekoliko timova iz različitih zemalja dok je Micić napravio onaj najbitniji korak napred. Bilo je i teških momenata van terena kada mu je preminula majka, a sve te emocije izbile su na videlo kada je, sa vidnim iznenađenjem, primio priznanje MVP sezone. Uz čestitke oca i sestre.

Zaista su me ganule emocije. To je jedan od najposebnijih momenata u karijeri, u mom životu. Jer kada ne očekujete, onda su te stvari još lepše. Kada ih ne jurite, zaista možete osetiti čistu sreću. Pre dve godine izgubio sam majku i to je ogroman gubitak za sve nas. Ona nam je bila utočište za sve. Kao i svaka majka, ona je bila jedna od najsnažnijih osoba u našim životima i sve te reči koje su rekli Nina i moj otac dirnule su me jer sam ih osetio kroz čitavo telo i počela su da naviru sećanja. A imao sam mnogo situacija gde mnogi moji zemljaci nisu verovali da mogu ovo da postignem.

Vratili su se Arlaukas i Micić na sam početak, na boravak u Tofašu koji se ispostavio kao tačka preokreta.

To je možda bio najvažniji korak za mene. To iskustvo mi je mnogo značilo, privatno i profesionalno. Jer sam upoznao jednu od najvažnijih osoba trenera Orhuna Enea, koji mi je postao najbolji prijatelj. On je sada selektor Turske i dao mi je šansu. Naterao me je da prošlost ostavim po strani i da počnem da gradim svoj stil košarke koji sada igram. Počeo sam da šutiram, on me je naterao. Naterao me je da više budem poenter.

Sledeća stanica bio je Žalgiris i drugi trener koji mu je pomogao da dostigne najviši nivo.

Za mene je najvažnije bilo da napredujem i da budem na višem nivou na terenu. I tako se i odigralo. Ali nije bilo lako te godine jer je Šaras veoma zahtevan trener. Ali sam se osećao kao da sam Evroligu igrao pet, šest godina. Jer način na koji nas je Šaras trenirao, učio detaljima, insistirao na čemu da obraćamo pažnju, posebno mi plejmejkeri, bilo je neverovatno iskustvo.

Micić i Žalgiris su zaigrali na Fajnal foru posle čega je došao prelazak u Anadolu Efes, gde je dostigao plafon dosadašnje karijere.

Najveći dokaz uspeha je kada tvoji prijatelj i porodica kažu „bravo“ ili „čestitam“ kao i tvoji saigrači. Njih ne možeš da lažeš. Kada bi me zagrlili, mene i Šejna i rekli „hvala ti“ to nikada nisam osetio. I to dovoljno govori kako je dobar osećaj osvojiti ovo priznanje.

I tako je sada momak iz poslednjeg reda Sinan Erdem Doma postao neko čiji će dres najverovatnije da osvane pod svodovima iste. Jer je učinio da jedan ambiciozan klub, posle godina ozbiljnih ulaganja, konačno dobije evropsku verifikaciju.

Komentari

Vaš komentar