Nije džaba toliki raspon ruku, Edi je najbolji defanzivac EL

Euroleague 13. maj. 202112:382 komentara
Podeli:
Walter Tavares
Matthias Balk/picture-alliance/dpa/AP Images

Košarkaš Reala Edi Tavares je po drugi put uzastpno izabran za najboljeg defanzivca Evrolige.

Valter Tavares je visok 221 centimetar, a uz to ima raspon ruku 236 centimetara. Uz to sve zna da odlično koristi svoje prednosti u odnosu na rivale i nije ni čudo da je opet proglašen za najboljeg defanzivca Evrolige. Pored Tavaresa protivnički centri deluju sićušno i čini se da ne mogu da mu urade ništa kada stane u svoj reket koji je maltene potpuno zaključan.

Edi Tavares je ove sezone imao 1,8 rampi po utakmici, ali je njegovo prisustvo u reketu nemoguće iskazati statistikom. Napredna statistika kaže da su igrači koji su napadali Tavaresa jedan na jedan tek u 34% slučajeva uspevali da dođu do koša. Uz sve to on je imao 4,8 defanzivnih skokova po meču što je Realu često omogućavalo brze kontre koje su prepoznatljive za ovaj tim. Uz sve to, Realovi protivnici uvek moraju prvo da brinu o tome kako da izbace ogromnog Tavaresa što uopšte nije lako i zbog tog čitavog uticaja na igru je Evroliga morala da mu dodeli nagradu za najboljeg defanzivca.

Džinu sa Zelenortskih ostrva će nagrada biti dodeljena tokom Fanjal fora u Kelnu, a ovo je treći centar koji dobija nagradu po drugi put. Pre njega su istu nagradu dobijali Kajl Hajns i Brajant Danston, po jednom su najbolji defanzivci bili Adam Hanga, Stefon Lazme, Anderj Kiriljenko i Viktor Hrijapa, dok će u ovom segmentu dugo neprevaziđen biti legendarni Dimitris Dijamantidis koji je čak šest puta bio izabran za najboljeg defanzivca takmičenja.

Komentari

Vaš komentar