Ražnatović: Tužan sam što EL i ELPA nisu uključile menadžere

Euroleague 12. avg 202111:48 > 11:493 komentara
Podeli:
Patrick Albertini/EB via Getty Images

Košarkaški menadžer Miodrag Miško Ražnatović prokomentarisao je sklapanje prvog, istorijskog kolektivnog ugovora između Evrolige i Udruženja igrača Evrolige, koje postoji od 2018. godine. On smatra da su obe strane morale da kontaktiraju i uključe menadžere širom Evrope.

„Veoma sam iznenađen time što Evroliga i Udruženje igrača Evrolige (ELPA) nisu makar poslušale glas agenata, pre nego što su potpisali kolektivni ugovor. Kada su zaključili tekst, primio sam mejlom informaciju o novoj regulativi, koja se takođe tiče našeg posla. Ne kažem da je dogovor dobar ili loš, ali sam siguran da je potpuno pogrešno raditi to bez učešća agenata. Sa druge strane, kada je FIBA radila na regulativi agenata pre 15 godina, oni su pozvali nas petoro u Ženevu i proveli smo dva dana u diskusiji o novim pravilima. Nisam ljut. Više sam tužan što Evroliga i ELPA nisu prepoznale agente kao partnere, koji su veoma važan deo igre. Ima mnogo agenata koji su advokati ili iza sebe imaju odlične advokatske kancelarije i sigurno imaju neke dobre ideje za napredak regulative“, napisao je Miško Ražnatović na tviteru, ne naglašavajući na koji deo kolektivnog ugovora tačno misli.

Istorijski dogovor ELPA koja postoji od 2018. godine i EL tiče se zaštite prava igrača u slučaju pandemije ili drugih viših sila tokom sezone, obezbeđenog iznosa zarade koji klub mora da isplati u tom slučaju, uslova putovanja, treninga, bezbednosti i zaštite budžeta klubova u slučaju da publika ponovo bude zabranjena u arenama širom Evrope.

Predviđeni su i sitniji detalji tim kolektivnim dogovorom kao što su slobodni dani, medicinske usluge, pravo na korišćenje fotografija i snimaka, trajanje treninga. Evroliga će održavati sastanke u svim klubovima kako bi igračima predstavila pravila i smernice pre početka nove sezone i razgovarali o svim važnim pitanjima otvoreno.

Generalno, Ugovor reguliše odnose između kluba i igrača u celoj ligi, bez obzira na „lokalna“ pravila. Cilj je da se cela liga „uniformiše“ kada je reč o tretmanu i odnosu prema igračima.

Na detaljima kolektivnog ugovora ELPA i Evroliga rade od 2018. godine kada je ELPA i registrovana.

Komentari

Vaš komentar