Sofo: Prvo mi je majka šefovala, onda treneri, a sad žena?!

Podeli:
Sofoklis Schortsanitis
REUTERS/Ivan Milutinovic (POLAND SPORT BASKETBALL)

Grčki centar Sofoklis Skorcanitis iza sebe ima uspešnu karijeru tokom koje je bio jedan od najsnažnijih centar u istoriji evropske košarke, a za Evroligin podkast “The Crossover” govorio je o zanimljivim aspektima svoje duge karijere.

Skorcanitis (35) je nastupao za Iraklis, Kantu, Aris, Olimpijakos, Makabi Tel Aviv, Panatinaikos, PAOK, Arijers Trikalu i Jonikos, a 2015. godine je kratko bio i igrač beogradske Crvene zvezde – odigrao je šest utakmica za crveno-bele.

Povezano:

Ja sam debitovao u seniorskoj ekipi kada sam imao 15 i po godina, a sa 13 sam počeo da igram košarku. Dva dana ped meč su mi javili da igram, a ja sam pomislio: ‘Super, sedeću na klupi i aplaudirati kada god damo koš.’ A onda je trener odlučio da ćemo Hadživretas, Dijamantidis i ja ipak igrati. U svojoj drugoj seniorskoj utakmici morao sam da čuvam legendarnog Dina Rađu. U Olimpijakosu mi je trener bio Jonas Kazlauskas i jednom mi je za kazu rekao da čitav trening trčim uz i niz stepenice. Posle tih vežbi moj odraz se poboljšao i samo sam zakucavao. Tad je trener rekao najgoru rečenicu: ‘Ovo ćeš raditi svakog dana””, izjavio je Sofoklis Skorcanitis, koji je objasnio i svoj legendarni nadimak.

Džoš Čildres me je zadirkivao i tako me zvao. Onda mi je govorio: ‘Pokaži im da nisi beba”, svaki put kada bih dobio loptu na niskom postu. Mi smo tada igrali pripremnu utakmicu protiv Klivlenda, a mene je čuvao Šakil O’Nil. On je samo rekao: ‘Da, pokaži mi.” Imao sam veliku tremu”, rekao je košarkaš koji je bio poznat i pod nadimkom “Big Sofo”.

Prvih 15 godina mi je majka govorila šta treba da radim svakog dana, narednih 20 godina, treneri, a sada kada sam se povukao to radi moja supruga. Kad sam joj to rekao ona me je samo pitala: ‘To si tek sad shvatio?’”, zaključio je kroz šalu Skorcanitis.

Sa uspehom je nastupao za grčku reprezentaciju sa kojom je osvojio dve medalje na velikim takmičenjima – srebro na Mundobasketu u Japanu 2006. i bronzu na Evrobasketu 2009. godine u Poljskoj.

Komentari

Vaš komentar