Bobi Marjanović i intervju od 45 minuta koji – nije snimljen

ABA League 6. maj. 202113:022 komentara
Podeli:
Boban Marjanović
Photo by Marko Metlas/EB via Getty Images

Knjigu „Sportsko novinarstvo“ novinara Sport kluba Saše Ozma sada možete pronaći i u knjižarama, a mi vam otkrivamo jednu od brojnih anegdota iz knjige, anegdota koji su sastavni deo života sportskog novinara.

Sportsko novinarstvo poručite preko veb-sajta Jež izdavaštva, OVDE, ili je nađite u knjižarama Delfi, Dereta, Bookastore, Urban Reads, Akademija i Bulevar Books.

Takođe, od sledeće nedelje čitaoci u Bosni i Hercegovini moći će knjigu da nađu u knjižarama Kultura, a uskoro će biti dostupna i u Narodnoj knjizi u Crnoj Gori.

Evo jedne od anegdota iz knjige:

„Nema veze, snimićemo ponovo“, ali…

Košarkaš Boban Marjanović tada je prešao iz Mege u Crvenu zvezdu i odlično je igrao za crveno­-bele. Našli smo se u kafiću, zamolio sam konobara da malo stiša muziku ako je moguće i obavili smo izvrstan razgovor – trajalo je 45 minuta i pokrili smo širok spektar tema. Sve je bilo idealno, ispunjavao me osećaj zadovoljstva dok smo ćaskali posle intervjua, a onda sam ustanovio sledeće – intervju nije snimljen.

Kako je nastala knjiga?

Da li sam zaboravio da uključim snimač na telefonu ili se nešto drugo desilo, ni sada nisam siguran, ali prešao sam put od opuštenog ushićenja do visokog stresa u roku od pet sekundi. „Nema veze, snimićemo ponovo”, osmehnuo se Bobi.

Ta ponuda bila je divna s njegove strane, ali imao sam alternativu – rekao sam mu da ću da odem odmah do redakcije i da probam da iskucam intervju po sećanju, pa ćemo se posle dogovoriti. I tu dolazimo do pouke – osim one očigledne da povremeno proveravate u toku razgovora da li snimač radi – uvek pažljivo i u celosti slušajte poruke sagovornika i smisao onoga što govori (neće svi biti predusretljivi kao Bobi). Uspeo sam veći deo da rekonstruišem iz glave, pojedina pitanja smo dodali i intervju je ispao tačno kako treba.

U knjizi pronađite još sličnih anegdota sa sportistima, a Saša Ozmo pisao je i o umetnosti intervjua, odnosima sa sportistima, društvenim mrežama i brojnim drugim stvarima. U knjizi ćete pronaći i 13 komentatorskih lekcija Nebojše Viškovića, a jedno poglavlje rezervisano je i za Vladimira Novakovića, koji je pisao o najčešćim komentatorskim greškama i televizijskim vestima.

Sadržaj i odlomak knjige „Sportsko novinarstvo“ pronađite OVDE.

Komentari

Vaš komentar