Vatutin o rusofobiji, Šengelijinog „maski“, Beogradu…

Euroleague 28. mar 202217:16 > 17:447 komentara
Andrej Vatutin
Guliver Images

Predsednik CSKA Andrej Vatutin kaže da Tornike Šengelija nije uvredio nikoga u CSKA, ali da su neke stvari izašle na videlo njegovim odlaskom.

Povezane vesti:

Usled rata u Ukrajini, gruzijski krilni centar napustio je Moskvu i potpisao za Virtus. Između ostalog, Šengelija je rekao da nije bio svoj tokom godinu i po dana u CSKA i da nije dostigao željeni nivo igre.

„Saglasan sam da nije uspeo, da nije bio svoj, da nije postao vođa na terenu i van njega, kao što je bio slučaj u Baskoniji. Priznajemo da nije ispunio očekivanja. Vreme će pokazati da li je to zbog Rusije, Moskve, CSKA, taktike trenera ili nečeg petog… Cenim njegove ljubazne reči, nije nas uvredio, još jednom je pokazao profesionalizam“, rekao je Vatutin za matchtv.ru i dodao:

„Principi CSKA ostaju isti. Nastavićemo da pružamo najbolje za igrače, nezavisno od toga odakle dolaze. Naši navijači tretirali su strane igrače sa ljubavlju i poštovanjem, smatrali su ih delom porodice. Teško mi je da razumem Tornikeovu potrebu da spominje pretnje njegovoj porodici u Moskvi. Istina je da su Šengelija, kao i litvanski i poljski igrači u ruskim timovima, dobili pretnje telefonom i putem društvenih mreža, ali izgleda da nije bilo pogodno da se kaže iz kojih zemalja su im pretili… Prvi put u skorijoj istoriji CSKA, jedan od naših igrača konstantno se borio sa sobom noseći masku u Moskvi, i to ne ono hiruršku… Globalni problemi naterali su ga da je skine. Skinuo ju je i sve je postalo lakše za sve“.

„Ima li svrhe da igramo u Beogradu ili Atini?“

Andrej Vatutin
Sergio Perez / Reuters

Vatutin ističe da je malo verovatno da će ruskim timovima biti dozvoljeno da se vrate evropskim takmičenjima, čak i uz pretpostavku mira.

„Uzevši u obzir rusofobiju u Evropi, teško mi je da zamislim da će tim nazvan po ruskoj vojsci, najuspešniji ruski tim, moći da se vrati. Čak i da nas ne izbace, moći ćemo da igramo jedino na neutralnom terenu. Ima li svrhe da CSKA igra u Beogradu ili Atini? Treba li da žrtvujemo svoje navijače kako bismo imali mesto u Evroligi? Nisam siguran da bi to bila prava odluka“.

Prvi čovek CSKA rekao je da mu je najteže pao rastanak sa Danijelom Haketom, jer je on bio srce CSKA i čovek koji je osvojio evroligašku titulu sa klubom.

„Koga god da sretnem – njega, Lundberga, Šengeliju – neću prelaziti na drugu stranu ulice. Rastali smo se s poštovanjem“.

Vatutin je istakao i da nijedan evroligaški klub nije javno rekao da je nepoštena odluka da se ruski timovi izbace iz Evrolige.

„Ipak, to sam čuo više puta u ličnim razgovorima. U medijima smo imali prilike da pročitamo poruke podrške jedino trenera Efesa Ergina Atamana i predsednika Crvene zvezde Nebojše Čovića. Bilo je i nekih drugih koji su nas iznenadili pozitivnim rečima i podrškom, čak i neki koji nisu imali veze sa CSKA“, zaključuje Vatutin.

Komentari

Vaš komentar