F8 FIBA LŠ: AEK i Saragosa u polufinalu

Podeli:
fiba.basketball

Posle Burgosa i Dižona, plasman u polufinale FIBA Lige šampiona, na finalnom turniru u Atini, izborili su AEK i Saragosa. AEK je pobedio Nimburk sa 94:82, a Saragosa je slavila protiv Tenerifa sa 87:81.

Domaćin finalnog turnira AEK ima je dosta problema sa Nimburkom iz Češke, koji je uspešno parirao jednom od favorita za osvajanje trona čitavim tokom prvog poluvremena – 43:39.

Međutim, sredinom treće deonice, objektivno kvalitetniji Atinjani su pobegli na 63:50, što se pokazalo dovoljnim da se meč mirno privede kraju, da se stigne do polufinala – 94:82.

Najefikasniji u sastavu tima iz Atine, bili su Kejt Lengford sa 18, Tajris Rajs i Met Lodžeski sa po 12, odnosno Vlada Janković sa 11 i Nikos Gikas sa 10 poena. Kod Nimburka, raspoloženi za igru u napadu, bili su Vojtek Hruban i Džerik Harding sa po 16, odnosno Omar Previt sa 14 i Hajden Dalton sa 13 poena.

U poslednjem četvrtfinalnom duelu snage su odmerili Saragosa i Tenerife, a velika borba klubova iz Španije se vodila tokom čitavog meča. Posle potpuno ujednačenog prvog poluvremena, Saragosa je uoči poslednje deonice uspela da pobegne na 63:56.

Međutim, igrači Tenerifa nisu pomišljali na predaju, naprotiv. Na nešto više od dva minuta pre kraja meč je ponovo krenuo iz početka – 76:76. Dilema je bila, da li će Saragosa uspeti da odbije nalet Tenerifa, ili će uslediti preokret.

Nikolas Brusino je postigao tri poena (2+1), par sekundi kasnije, trener Tenerifa, Vidoreta, dobio je tehničku grešku, jedno slobodno bacanje je pogodio Robin Benzing, a dva, meč viner Nikolas Brusino, nad kojim je napravljen prekršaj zbog kojeg je Vidureta posle prigovara dobio tehničku. Saragosa je povela sa 82:76, što je bilo dovoljno za plasman u polufinale.

Prevagu na tasu Saragose, doneli su Robin Benzing sa 17, Nikolas Brusino sa 12, odnosno Džejson Tompson i Trigvi Hlinason sa po 11 poena. Kod Tenerifa, raspoloženi za igru u napadu, bili su Đorđi Šermadini sa 22, Eron Donerkamp i Marselinjo Uertas sa po 13, odnosno Sašu Salin sa 10 poena.

Polufinalni dueli su na programu u petak 2. oktobra, a snage će odmeriti AEK i Saragosa, odnosno Burgos i Dižon.