Kravićev Burgos protiv AEK za trofej FIBA Lige šampiona

Podeli:
fiba.basketball

Košarkaši Burgosa i AEK plasirali su se u finale završnog turnira FIBA Lige šampiona. Španski tim je polufinalnom duelu u Atini savladao Dižon 81:67, dok je domaćih Fajnal-ejta bio bolji od Saragose 99:75.

Dejan Kravić i saigrači su dominirali u prvom poluvremenu. Uspeli su da nametnu igru sa mnogo tranzicije, potpuno su razbili sve taktičke zamisli Dižona koji je u četvrtfinalu pobedio Turk Telekom.

Sredinom druge deonice, Burgos je posle serije 13:0 vodio sa 34:16, a na kraju prvog dela igre sa 43:30 i delovalo je da sigurnim koracima ide ka finalu, a samim tim i prilici da se da bori za evropski trofej.

Briljirao je Vitor Benite sa 15 poena, a odlične asistente je imao u Dejana Kraviću koji je uz četiri poena, imao tri skoka i tri asistencije, odnosno Kenu Hortonu koji je ubacio osam poena. Kod Dižona, bolji od ostalih bili su Čejs Simon sa 11 i Aksel Žulijen sa pet poena.

U nastavku meča, Dižon je pretio, uspeli su Francuzi nekoliko puta da svedu minus, na pet, šest poena, ali ni jednog trenutka nisu uspeli da ozbiljno priprete Burgosu, niti da stignu do neizvesne završnice.

Najefikasniji u sastavu Burgosa bili su Vitor Benite sa 25, Ken Horton sa 19 i Dejan Kravić koji je uz 11 poena imao pet skokova i šest asistencija. Kod Dižona, bolji od ostalih bili su Aksel Žulijen sa 17 i Čejs Simon sa 16 poena.

U drugom polufinalu, domaćin finalnog turnira, AEK je demonstrirao silu protiv Saragose. Atinjani su dominirali od prvog do poslednjeg minuta za konačnih – 99:75.

Najefikasniji u sastavu AEK-a bili su Tajris Rajs i Kejt Lengford sa po 18 poena, Met Lodžeski je postigao 11, Janik Moreira i Linos Hrisikopulos po 10. Kod Saragose, bolji od ostalih su bili Di Džej Sili sa 18, Nikolas Brusino sa 15 i Dilan Enis sa 13 poena.

U velikom finalu, u nedelju 4. oktobra, snage će odmeriti AEK i Burgos, dok će se za treće mesto, istog dana, boriti Dižon i Saragosa.