FIBA LŠ: Burgos i Kravić na tronu, AEK u šoku

Podeli:
fiba.basketball

Košarkaši Burgosa, sa Dejanom Kravićem u sastavu tima, osvojili su FIBA Ligu šampiona, pošto su u velikom finalu, nadigrali domaćina finalnog turnira, ekipu AEK-a, sa 85:74.

Najefikasniji u sastavu Burgosa, koji je stigao do prvog trofeja u istoriji kluba, bili su Tadus Mekfeden sa 18, Omar Kuk sa 15, Miguel Salvo sa 12, Aleks Renfro i Viktor Benite sa po 11 poena. Dejan Kravić je postigao samo jedan poena, ali je imao 11 skokova. Kod Atinjana, bolji od ostalih bili su Tajris Rajs sa 17, Kejt Lengford sa 11 i Met Lodžeski sa devet poena.

Finale kao finale. Donelo je na početku obostrano nervoznu igru, sa dosta grešaka i promašaja iz otvorenih pozicija. Oba tima su insistirala na brzoj, tranzicionoj igri, a tokom prve deonice, nešto bolje se snašao AEK koji je u samoj završnici, serijom 9:0, uspeo da pobegne na 24:14.

Međutim, Burgos je za tri minuta igre u drugom kvartalu uspeo da uzvrati udarac i vrati meč u potpuni egal – 28:28. Centralna figura u ovom periodu igre bio je bivši reprezentativac Crne Gore, Omar Kuk, koji je ubacio četiri od ukupno osam trojki Burgosa. S druge strane, velike probleme timu iz Španije, zadavali su Kejt Lengford i Tajris Rajs.

Burgos je pojačao stepen agresivnosti u odbrani, potpuno su zatvorili sve prilaze svom košu, nizali su se laki poeni iz tranzicije i za tri poena, pa je Burgos na odmor otišao sa viškom od 14 poena – 49:36.

Dilema je bila, da li AEK koji je bio domaćin finalnog turnira može da se vrati u meč, da li može da stigne do neizvesne završnice, preokreta. Uoči poslednje deonice, bilo je jasno da AEK čeka nemoguća misija kako bi stigli do titule, jer je Burgos vodio sa 68:49.

Čuda se u sportu dešavaju, ali ne toliko često. Burgos je ljubomorno čuvao kapital koji je zasluženo stekao i više

nego zasluženo je stigao do evropskog trofeja.

U borbi za treće mesto, u duelu dve prilično nemotivisane ekipe koje su mislima već bile na obavezama koje slede u nastavku sezone, Dižon je pobedio Saragosu sa 70:65.

Prevagu na tasu Dižona, doneli su Dejvid Holston sa 20, odnosno Čejs Simon i Hans Vanvijn sa po 11 poena. Kod Saragose, bolji od ostalih bili su Džejson Tompson sa 16, Dilian Enis sa 15 i Nikolas Brusino sa 14 poena.