Omar Kuk – 13 timova, osam zemalja i trofej sa Burgosom

Podeli:
fiba.basketball

Tridesetosmogodišnji Omar Kuk promenio je 12 timova u osam evropskih zemalja za poslednjih 15 godina. San Pablo Burgos bila je njegova "srećna" 13. destinacija u karijeri, a sa španskim klubom je uspeo da ostvari zacrtani cilj - osvojio je trofej FIBA Lige šampiona.

Košarkaši Burgosa su u finalu FIBA LŠ pobedili AEK 85:74.

Bilo je to prvo evropsko finale za mene i jako sam želeo da osvojim trofej. Mnogo stvari se dogodilo ove sezone i tokom pauze. Dobio sam priliku da dođem u Burgos i imao sam sreću da se nađem u tom timu„, rekao je Kuk i dodao:

Povezano

Rekli su mi da ću u finalu biti često u poziciji da šutiram, da to nisam radio tokom čitavog turnira i da je red na mene. I bio sam spreman“.

Američki veteran je u pobedi svog tima postigao 15 poena, uz četiri asistencije.

„Na svakoj utakmici se neko drugi istakao. Želeli smo da budemo tim kada oni napadaju i uspeli smo da se odbranimo. Nastavili smo da igramo agresivno u napadu i uspeli da pobedimo. Mislim da mi je ovo bio prvi put u karijeri da ulazim sa klupe. Volim svoju ulogu. Imamo Aleksa Renfroa, igrača koji provodi mnogo vremena u igri, veoma ga poštujem. Jedan drugog motivišemo da radimo što više na treningu i podržavamo se u igri“, rekao je bivši igrač Crvene zvezde.

Tridesetosmogodišnjak nastavlja svoju priču sa Burgosom i naredne sezone u FIBA Ligi šampiona, ali se nada da će jedna stvar biti drugačija, a to je prisustvo publike na utakmicama.

fiba.basketball

„Nadam se da će se navijači postepeno vraćati u halu, sa njima nam je mnogo lakše i lepše. Nadamo se da će biti uz nas do kraja naredne sezone“, zaključio je Kuk.

Ovo je prvi evropski trofej u bogatoj karijeri američkog košarkaša. Do sada je dva puta osvojio prvenstvo Crne Gore, dva puta Kup Crne Gore i jednom belgijski Kup. 

Igrao je za Gran Kanariju, Estudijantes, Budućnost, Ritas, Baskoniju, milansku Olimpiju, Valensiju, Unikahu, Crvenu zvezdu, Strazbur, Samaru, Mons-Eno.