Vranješ za SK: Crna Gora će biti tvrd orah u Kini

FIBA World Cup 20. avg. 201917:13 > 17:16
Podeli:
fiba.basketball

Košarkaši Crne Gore spremaju se za put u Kinu, gde će odigrati kontrolni turnir sa selekcijama Irana, Nigerije i Poljske, a zatim debitovati na Svetskom šampionatu.

Rivali u prvoj fazi takmičenjima su Grčka, Brazil i Novi Zeland, a izabranici Zvezdana Mitrovića su više puta ponovili da nije problem da ulogu favorita prepuste rivalima, ali da će isti ti favoriti, morati na parketu da ih ubede da su bolji.

Crna Gora je turniru u Lionu doživela tri poraza, od Francuske, Argentine i Brazila, ali niko u sastavu Crne Gore nije zabrinut zbog toga. Selektor Mitrović je rotirao igrače, analizirao kakve su mogućnosti, koje su slabe, a koje jake tačke u timu. Uz sve navedeno, Crna Gora je morala i da skriva adute jer je na turniru učestvovao i jedan od rivala na Mundobasketu, Brazil.

Pre početka priprema, svi su u glas poručili da se nadaju da neće imati problema sa povredama i da će Crna Gora u kompletnom sastavu krenuti put Kine. Međutim, to se nije desilo. Zvezdan Mitrović je zbog povreda ostao bez Nemanje Vranješa, Blagote Sekulića i Filipa Barovića, momaka koji su imali jako važnu ulogu u timu Crne Gore tokom kvalifikacija u kojima je obezbeđen istorijski plasman na Svetsko prvenstvo.

Imao sam nesreću da zbog povrede pre vremena napustim pripreme reprezentacije. Međutim, to je sport, to je život i takve se stvari dešavaju. Svestan sam naravno da je povreda jača od mene, ali bih isto tako bio neiskren kada ne bih rekao da mi je neizmerno žao što neću igrati na Svetskom prvenstvu. S druge strane, izuzetno sam ponosan što sam bio deo državnog tima koji je ispisao novu stranicu košarkaške istorije u Crnoj Gori. Glavni adut državnog tima u Kini će biti pozitivna energija i neverovatno dobra atmosfera. Timski duh i pomenuta pozitivna energija mogu da se osete u vazduhu. Momci su maksimalno posvećeni i fokusirani na Svetsko prvenstvo. Svi su gladni uspeha i željni dokazivanja. Siguran sam da će Crna Gora biti tvrd orah za sve rivale u Kini“, rekao je Nemanja Vranješ za Sport Klub.

Vranješ trenutno vreme uglavnom provodi na mestu koje sportisti ne vole. U pitanju se lekarske ordinacije gde nastoji da kroz terapije što pre sanira povredu sa kojom se borio u završnici prošle sezone i zbog koje nije otišao na Svetsko prvenstvo.

U međuvremenu, Mornar je formirao moćan tim. Ostali Nemanja Vranješ, Uroš Luković, Radoje Vujošević, Vukota Pavić, Marko Mugoša, Viktor Jelenić, Lazar Pavićević. Stigli su, Derek Nidam, Džejkob Pulen, Damir Markota, Mirza Begić, Milko Bjelica, Sead Šehović, Brendis Rejli Ros, Darington Hobson.

Pripreme Mornara su počele. Kao sto znate ove godine smo napravili drim tim. Od prvog dana svi momci koji su na okupu treniraju i posvećeni su maksimalno. Nedostaju nam reprezentativci Derek Nidam, Milko Bjelica i Sead Šehović. Kada se oni priključe, a svi se nadamo da će to biti što kasnije, jer će to značiti da je Crna Gora ostvarila zapažen rezultat na Svetskom prvenstvu u Kini, počećemo da sklapamo kockice u pobednički mozaik. Svesni smo da smo jaki, ali smo isto tako svesni da samo radom, uz porodičnu atmosferu, timski duh i velika odricanja možemo da stignemo do željenih rezultata. Kao što sam siguran da će Crna Gora biti tvrd orah u Kini, tako sam siguran da će Mornar naredne sezone igrati lepu i atraktivnu košarku i da će biti konkurentan za osvajanje trofeja u Crnoj Gori i sam vrh tabele u ABA ligi. Nastojaćemo naravno da ostavimo što dublji trag i u Evropi, odnosno u FIBA Ligi šampiona, koja je atraktivno i veoma kvalitetno takmičenje“, naglasio je Nemanja Vranješ.