Filipinci odredili 12 igrača, glavna uzdanica Bleč

FIBA World Cup 26. avg. 20193:15 > 3:32
Podeli:
fiba.basketball

Jedan od tri protivnika reprezentacije Srbije na Mundobaksetu u Kini, reprezentacija Filipina, odredila je 12 igrača koji će igrati na ovom takmičenju.

Ekipu za koju se odlučio selektor Filipina Jeng Guia čine: Žapet Agilar, Rejmond Almazan, Mark Baroka, Andrej Bleč, Rober Li Bolik, Pol Džon Dalistan, Džun Mar Fahardo, Gejb Norvud, Hajmar Peres, Rodžer Pogoj, Kifer Ravena i Troj Rosario. Svi ovi igrači su članovi filipinskih klubova osim Andreja Bleča koji je naturalizovani igrač i koji igra za Tjanđin u Kini. 

Radi se inače o bivšem NBA igraču koji je branio boje Vašington Vizardsa i Bruklin Netsa od 2005. do 2014. godine od kada igra u Kini. Bleč je sa 210 centimetara ubedljivo i najviši igrač Filipina, a u tom sastavu su još samo tri igrača dvometraši. Filipinci su se inače nadali da će FIBA dozvoliti učešće i igraču Klivlend Kavalirsa Džordanu Klarksonu koji je Filipinac po majci ali kako nije dobio filipinsko državljanstvo pre 16. godine i on bi se računao kao naturalizovan igrač. Selektor Guiao se odlučio na proverenog igrača, Andreja Bleča koji je već dugo u reprezentaciji i koji je potreban zbog visine. 

Filipinima inače sleduje smena generacija jer su se povukli iskusni Džejson Kastro, Džimi Alapag i El Ej Tenorio, ali imaju uz Bleča još četvoricu igrača koji su igrali na Svetskom prvenstvu u Španiji pre pet godina. To su Gejb Norvud, Pol Li, Žapet Agilar i petostruki MVP filipinske lige Džun Mar Fahardo. Svi ostali su prvi put na Mundobasketu, a od debitanata treba izdvojiti Kifera Ravenu koji je bio među boljim rukijima i u filipinskoj ligi. 

Sa prosečnom visinom od 194 centimetra i sa skromnim košarkaškim kvalitetom Filipinci ne bi trebalo da budu ozbiljnija pretnja prvom favoritu u grupi Srbiji, ali ni Italiji sa kojom će igrati 31. avgusta na početku takmičenja. U drugom kolu sledi meč sa Srbijom, a u trećem sa Angolom.