Bogut plaća zbog kritikovanja sudija na Mundobasketu

FIBA World Cup 30. okt. 201916:42 > 18:23
Podeli:
fiba.basketball

Australijski košarkaš Endru Bogut moraće da plati 7.255 evra zbog svog ponašanja posle eliminacije svoje reprezentacije sa Svetskog prvenstva u Kini.

Selekcija Australije je eliminisana u polufinalu Mundobasketa od Španije posle produžetka, u utakmici koju je obeležilo niz sudijskih grešaka.

Povezano

 Bogut je u produžetku posle dosuđenog faula rukom pokazivao ka sudijama kao da broji novac i time poslao poruku da misli da su potkupljeni. Takođe je prošao pored novinara po završetku utakmice i samo je viknuo „Je**na sramota!“.

Upravo zbog toga Svetska košarkaška federacija je kaznila Boguta, a generalni sekretar te organizacije Andreas Zaglis istakao je da razume da su emocije savladale Australijanca, ali da ne može da prođe nekažnjeno.

Iskusni košarkaš je, inače, bio na meti kineskih navijača tokom celog Svetskog prvenstva jer su mu oni zviždali zbog njegovih komentara na račun plivača Suna Janga. Kineski plivač je tokom leta bio u središtu kontroverze jer je uništio svoje uzorke krvi, što su prvo objavili mediji iz Bogutove domovine, ali je uprkos tome dobio dozvolu da učestvuje na Svetskom prvenstvu. Jang je na šampionatu u Južnoj Koreji osvojio zlata na 200 i 400 metara slobodnim stilom, a tek ga čeka saslušanje pred Svetskom antidoping agencijom.