Britanci nisu pomogli – Srbija bez izbora u ponedeljak

fiba.basketball

Letonija, Grčka, Finska, Nemačka, Slovenija, Francuska, Litvanija, Španija i Italija – spisak je evropskih selekcija koje su obezbedile plasman na Mundobasket 2023. Ostale su tri dileme – Srbija ili Belgija, Crna Gora ili BiH, odnosno Gruzija ili Island.

PLAZMA, 1007x300
Promo

ZAJEDNO UZ ORLOVE SA PLAZMOM

Odgovor na pomenute dileme dobićemo 26. februara i 27. februara, kada su na programu mečevi poslednjeg kola, a sudbinu u rukama čvrsto drže Srbija, Crna Gora i Gruzija.

Srbija u Beogradu igra protiv Velike Britanije, a pobeda u meču koji sledi sigurno vodi izabranike Svetislava Pešića na Mundobasket. U suprotnom, priliku da stigne do Svetskog prvenstva dobiće Belgija, koja je večeras u gostima pobedila Britaniju sa 88:59, a u poslednjem kolu, na svom terenu igra protiv Turske.

Crna Gora na svom parketu igra protiv Češke, a pobeda vodi izabranike Boška Radovića na Svetsko prvenstvo. Porazu Crne Gore nada se selekcija Bosne i Hercegovine koja bi u tom slučaju, pobedom nad Mađarskom u gostima stigla do prvog Svetskog prvenstva u istoriji.

U istoj situaciji je i Gruzija koja će ugostiti Island, a pobeda vodi Gruziju na planetarnu smotru.  Island će u slučaju trijumfa, sa više od tri poena razlike izboriti mesto na Mundobasketu.

U ostalim delovima sveta, takođe su na programu mečevi poslednjeg kola. Kada su američke kvalifikacije u pitanju, izvesno da će SAD braniti tron, a plasman na Svetsko prvenstvo je obezbedila i Kanada.

U grupi E, plasmanu na Mundobasket mogu da se nadaju – Venecuela, Dominikanska Republika i Argentina, sve tri selekcije imaju skor 8-3. U grupi F, plasmanu na Mundobasket se nadaju – Portoriko, Meksiko, Brazil. Sve tri selekcije imaju skor 7-4.

Iz Amerike, pored tri prvoplasirane selekcije iz grupa, plasman na planetarnu smotru će izboriti i najbolja četvrtoplasirana selekcija. U poslednjem kolu, koje je na programu 27. februara, snage će odmeriti: Argentina – Dominikanska Republika, Brazil – SAD, Kolumbija – Portoriko, Panama – Bahami, Urugvaj – Meksiko, Venecuela – Kanada.

Kada su Australija, Okeanija i Azija u pitanju, mnogo toga je jasno i pre poslednje runde. Plasman na Mundobasket obezbedile su selekcije Filipini, Japan i Indonezija kao domaćini, odnosno Kina, Liban, Jordan, Novi Zelend. Uoči poslednjeg kola, najbliža jedinoj preostaloj vizi je selekcija Irana.

U Africi su ostale još dve runde, ali je izvesno da će na Svetskom prvenstvu igrati Obala Slonovače i Angola, odnosno Sudan i Egipat. Za poslednju kartu, boriće se Senegal, Tunis i Nigerija.

Sve utakmice u kvalifikacijama za Mundobasket, možete da pratite na kanalima Sport Kluba. Ostalo je još dosta dileme, mnogo dobrih utakmica, mnogo razloga budete uz nas.

Komentari

Vaš komentar