Marjanović za SK: Željan sam košarke, mečeva, reprezentacije

FIBA World Cup 24. jun 202222:056 komentara
Podeli:
Boban Marjanović
fiba.basketball

Otvoreni trening seniorske košarkaške reprezentacije, u sklopu priprema za mečeve poslednjeg FIBA „prozora“ prvog kruga kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2023. godine, obeležila je pojava Bobana Marjanovića, od skora novog centra Hjuston Rokitsa.

Ako ga NBA trejd nije oborio s nogu, poverenje selektora Svetislava Pešića je ulepšalo kraj meseca, uz neskrivenu želju da maksimalno pomogne protiv Letonije (30.jun) i Belgije (3.jul).

„Ne pada mi baš lako vremenska razlika, nije da mi se ne spava, ali sve se bolje osećam, sve lakše podnosim posle nekoliko dana u Beogradu. A i nema puno vremena za priču s obzirom da su kvalifikacione utakmice na „vratima“. Logično je da cilj maksimalan, tako je uvek kada se obuče dres Srbije. Da pokušamo da slavimo u oba duela, posebno što se ovaj učinak „računa“ u nastavku kvalifikacija krajem avgusta,“ bio je direktan Marjanović u kraćem razgovoru za Sport klub.

povezano

Srpski gorostas je od 2015. deo NBA karavana, a poslednje tri godine je zaduživao dres Dalasa, pre nedavne selidbe, u istom periodu kada i najzvučnije ime letonske selekcije.

„Nije u pitanju samo Kristaps Porzingis, a iskreno, ne znam da li će on uopšte zaigrati u Rigi. Nije on jedini koji može da pogodi sa pola terena… Ali, mi bi trebalo da se fokusiramo na sebe, da izvučemo ono najbolje iz nas, pa i slavimo ako se ukaže prilika. Nije sporan naš voljni efekat, trud i koncentracija, a i svesni smo očekivanja, bez obzira na (ne)kompletnost.“

Kari Pešić nije baš lako skupio 15 kandidata, što zbog predugih sezona, povreda, operacija, strogih NBA pravila o maksimalnom (28) broju pripremnih dana, pa mu ni „magnet“, koji je šaljivo pomenuo, nije od velike (privlačne) moći. Ali…

„Svako ima lične razloge zašto (ni)je mogao da se stavi na raspolaganje. Ja sam žarko želeo da budem deo nacionalnog tima, baš sada kada izazov nije mali, da pomognem koliko mogu u ovom trenutku. Ostale ne mogu, niti želim da komentarišem.“

Marjanović se nije naigrao protekle sezone, što ga uglavnom prati tokom sedmogodišnje karijere u najjačoj ligi sveta. Prosek od 5,6 minuta, uz 4,3 poena i 1,7 skokova na 25 mečeva, možda može da „popravi“ poziv u nacionalni tim.

„Uželeo sam se košarke, moje najveće sportske ljubavi, utakmica, ma to mi mnogo nedostaje. Normalno da kao profesionalac održavam formu, pa makar se većim delom svodilo na pojednca koji će da mi vraća lopte. O tome moram da vodim računa, ali ništa ne može da se poredi sa „živom“ igrom. Zato sam mnogo srećan što sam sa reprezentacijom, da pomognem makar iskustvom, a nadam se da će biti i više od toga. Voleo bih da mnogo dobro odigramo na gostovanju u Rigi, ali niko nije „mekan“ kao domaćin. A kamoli selekcija poput Letonije, sa kojom se Srbija mučila i na početku kvalifikacija. Čak i ako ne budu u najjačem sastavu. Ipak, verujem da možemo da ih iznenadimo, pa sa još više energije, dočekamo, nekoliko dana kasnije i Belgiju u niškom „Čairu“.

Marjanović je na kraju NBA sezone postao deo klupskog paketa (uz Sterlinga Brauna, Treja Burka, Markiza Krisa i 26. pika), koji je „raketiran“ u Hjuston u zamenu za Kristijana Vuda.

„Trejd te uvek iznenadi osim ako ga lično ne tražiš. To je Amerika, deo sportskog biznisa i realnosti. Sve je ok, treniraš, a onda kroz dva minuta, dođu iz kluba, zahvale vam se…Više niste potrebni. Dovoljno sam dugo u NBA, sve mi je jasno, ali mi ovoga puta nije lako palo.“

Sa 34 godine (u avgustu), Bobi Marjanović je od odlaska iz Crvene zvezde (2015), igrao za San Antonio, Detroit, LA Kliperse, Filadelfiju i Dalas…

„Ovo mi nije prvi, već treći, ali i trejd koji mi je najteže pao. Jasno mi je da moram da ostanem mentalno jak i čvrst, tako je u NBA ligi.“

Onda je Marjanović (ne)profesionalno (emotivno) otkrio razloge što ga prekomanda u Hjuston Rokitse na neki način razočarala.

„Izuzetno sam blizak sa Lukom Dončićem, postali smo mnogo više od saigrača, veliki prijatelji, mnogo sam se navikao na njega. Pa, tri godine smo bili u istom klubu. Onda, u Dalasu, osećao sam se kao u rodnom Boljevcu. Naravno, da bi bilo bezbeveze porediti moj mali Boljevac sa gradom u Teksasu, ali…Svi su me tamo prihvatili, od komšija do navijača, a sad, selidba.“.

Na pitanje o eventualnom povratku u Evropu, Marjanović je rekao:

„Nisam razmišljao o toj opciji, još uvek mi je potrebno da se „slegne“ ovaj trejd.“

Komentari

Vaš komentar