Pešić: Uzmem magnet i samo privlačim igrače

FIBA World Cup 24. jun 202218:53 > 19:121 komentar
Podeli:
Svetislav Pešić
kss.rs

Košarkaška reprezentacija Srbije sprema se za utakmice protiv Letonije u Rigi i Belgije u Nišu u predstojećem FIBA prozoru, a selektor Svetislav Pešić i direktor Dragan Tarlać govorili su o stanju u nacionalnom timu.

– Belgija, Letonija i mi idemo u grupu sa Grčkom, Turskom i Britanijom. To je bitno da se zna. Mi imamo najtežu grupu i imaćemo je opet. Dolaze nam svi kandidati za SP, ali i kandidati za medalju. To su pre svega Turska i Grčka. Prvi prozor druge runde igra se 25. i 28. avgusta. Letonija ne igra Evropsko prvenstvo, imaju samo jedan cilj a to je Svetsko prvenstvo. Neću da kažem da su bolji od Litvanije, koja je kandidat za medalju na EP. Ako znate da su oni pre neko veče dobili tu Litvaniju sa 20 razlike, doduše falili su igrači na obe strane… To sam i ranije govorio, uverili smo se u to koliko je to talentovana ekipa koja je jedan od glavnih favorita za plasman na Svetsko prvenstvo. Veoma izazovna grupa. Biće borbe do kolena, što kažu. Pogotovo u Rigi, u poslednjoj utakmici sa Belgijom imali su 9000 gledalaca. Kod nas se odavno to nije desilo, samo onda kada smo se pripremali za Indijanapolis, bilo je kao kad igraju Zvezda i Partizan. Koliko nas ljudi čeka u Nišu, videćemo, verovatno mnogo više nego što bi bilo u Beogradu – rekao je Pešić.

povezano

Zatim se selektor osvrnuo na kadrovski bilten, uz napomenu da Miloš Teodosić zbog oporavka od povrede neće putovati u Rigu, a vrlo verovatno neće igrati ni u Nišu.

– Juče su se priključili Nemanja i Boban, ima nas 15 od 24. Treniramo, borimo se da se što pre uigramo. Pokazuju entuzijazam, koncentraciju, želimo da se pripremimo dobro i da odigramo dobru utakmicu. Teodosić je preživeo ovu sezonu, ja mislim. Trenutno je na lečenju. Nadamo se da će igrati Evropsko prvenstvo. Imao je jednu povredu u trećoj utakmici protiv Armanija pa je bio pod injekcijama. Mi u reprezentaciji ne dajemo injekcije.

Nezaobilazna tema je odaziv igrača.

– Svako jutro kad ustanem, uzmem najveći magnet što imam i iznesem i samo privlačim igrače, oni se tako prikupljaju. Niko me od igrača nije iznenadio pristajanjem i odzivom. Izazovna sezona za sve igrače. Sa svima smo bili stalno u kontaktu, i sada smo. Imamo puno povreda, tu su i operacije, Trifunović će operisati prepone, leti na operaciju u inostranstvo. Neki igrači koji su želeli i bili na listi jednostavno su povređeni završili sezonu. Nije ni humano da vršimo pritiske. Nemanja je zdrav, Marjanović je zdrav. Nemanja je free agent, može odmah da trenira, njemu se ne računaju ti dani koliko sme da trenira. Nemanja je bez ugovora i on sme zvanično da počne pripreme recimo 4. avgusta za EP. Bogdanović je operisan, videćemo kako će se to odvijati, do kraja jula je na rehabilitaciji u Americi i kada se vrati znaćemo da li na njega možemo da računamo za EP. Svi ovi momci su fantastični. Šta da radimo, najbolji deo naše košarke su ipak ovi naši igrači. Oni su odlični momci, dobro rade, dobro treniraju, žele da pobede i mi smo svi motivisani. Nemanja je uvek bio timski igrač. I kada je bio MVP EL nikada nije bio meč viner, da mu date poslednju loptu i da on da koš. On radi druge stvari koje drugi ne mogu. Zato je uživao poštovanje u Americi, trener ga voli, poštuje. Tamo je jedna velika konkurencija u timu, on zaslužuje velike čestitke na tome što je postigao, nadam se da mu podiže samopouzdanje koje mu ponekada zafali. Njega najmanje spominjete, druge NBA igrače često spominjete i dobro je da ste pitali o njemu. Dugo Nemanja igra za reprezentaciju, osvajao medalje i jedan od retkih koji je uvek bio tu da pomogne drugima. Ja ga volim što je uvek spreman da daje maksimum za ekipu. A, koji to trener ne bi voleo? Bjelica je izgrađen karakter, koristi svoje iskustvo koje ima i jednoj ovakvoj ekipi on dođe kao kec na jedanaest. Radujemo se što je tu, ne samo ja, nego svi igrači. Aleksej Pokuševski nije dobio dozvolu, po pravilima. Dobio je poziv, naravno. Ne postavlja se pitanje da li hoće i želi. Nije dobio dozvolu kluba, oni smatraju da su kvalifikacije neozbiljno takmičenje. Po ugovoru FIBA i NBA on mora da se stavi na raspolaganje za zvanična takmičenja a to znači za SP, EP i Igre. On je kandidat za EP, a da li će mu klub dozvoliti, to ćemo tek da vidimo. Kalinić je dobio ćerku, a Rade Zagorac.. Evo u ovom trenutku je svadba. Pitajte me za ove igrače koji su ovde.

Dragan Tarlać je pozvao da se govori isključivo o igračima koji su se odazvali sada, ali i u ranijim akcijama.

– Najavili smo ovaj prozor kao verovatno najzahtevniji i najteži do sada, ne samo zbog termina već i zbog rezultata i svega što sledi posle. Rezultat i bodovi se prenose u sledeći krug kvalifikacija i umnogome nam određuju startnu poziciju i sve ono što sledi. Sezona je za neke igrače završena odavno, za neke nedavno, za neke i dalje traje. Za sve te izazove smo odgovorni da ih prihvatimo i nađemo rešenja. Obavestili smo o celoj toj slici i klubove, upoznali ih sa trenutnom situacijom i sa onim što nas očekuje od avgusta meseca. Bio je jedan dobar i konstruktivan sastanak u kojem smo pokušali da iskoristimo pozicije. Razumemo potrebe dugih sezona. Ono što bih još želeo da podelim sa vama, sa punim razumevanjem za vesti koje dobijete i klasifikujete kao važne ili manje važne… Za nas su sve vesti važne. Kao nedavna vest o tome koji igrači će se odazvati za EP, koja je naišla na veliki odjek… Zamolio bih da se u ovom trenutku najveća pažnja pokloni ovome sada, da se momcima koji su u novembru, februaru i danas bili sa nama, pruži najveća podrška. Dve veoma zahtevne i teške utakmice su pred nama.

Reprezentativci u subotu idu u Niš gde će igrati trening utakmicu protiv Bugarske u nedelju. U Rigu putuju u sredu, dan pre utakmice sa Letonijom.

Komentari

Vaš komentar