Grci završili sezonu, velikani ispadaju iz lige?

Grčka 2. apr. 202014:56
Podeli:
Maja Hitij/Bongarts/Getty Images

Nastavak prvenstvo Grčke u košarci će biti otkazan zbog pandemije koronavirusa, a odluka je donesena na telekonferencijskom sastanku predstavnika Asocijacije klubova (ESAKE) i Unije profesionalnih igrača (PSAK).

Panagiotis Moschandreou/Euroleague Basketball via Getty Images

Sezona 2019/20. je prethodno odložena do 21. marta.

Predstavnici ESAKE i PSAK su se složili da liga bude definitivno završena, ali ne i oko isplate igrača. Nakon prethodnog predloga PSAK za smanjenje plata na 80%, ESAKE je predložio da se isplate smanje na 70%.

Unija profesionalnih igrača je, međutim, zatražila da se umesto toga smanje agencijske provizije i da se ugovori u iznosu do 20.000 evra isplate u celosti. Očekuje se da će ESAKE i PSAK održati još jedan sastanak u vezi sa tim predlogom.

U međuvremenu, liga traži način da potvrdi plasman na tabeli. U trenutku prekida Panatinaikos je bio prvi sa učinkom 18-2, ispred AEK (16-4) i Peristerija (13-7) i Promiteasa (12-7). Na začelju su solunski velikani PAOK i Aris i nije isključeno da će oba kluba sledeće sezone igrati u nižem rangu.

Aris je deset puta bio šampion Grčke, a PAOK dva. Podsetimo, u ove sezone u elinoj ligi nije igrao Olimpijakos zbog sukoba sa Savezom.