Ima neka veza Panatinaikosa i ex-YU, Radonjić sedmi…

Grčka 30. jun 202212:27
Podeli:
Imago Sports

Panatinaikos je u svojoj slavnoj istoriji velike uspehe imao isključivo sa trenerima iz bivše Jugoslavije, da budemo precizniji iz Srbije. Atinski velikan očigledno veruje u jugoslovensku trenersku školu jer je i posle Božidara Maljkovića i Željka Obradovića često angažovao stručnjake sa istog prostora, a tako je i danas kada je trener Dejan Radonjić.

Crnogorski stručnjak je šesti sa prostora bivše Jugoslavije koji će predvoditi atinski klub. Pre njega su to činili Duško Ivanović, Aleksandar Đorđević, Željko Obradović, Božidar Maljković, Slobodan Subotić i hrvatski trener Željko Pavličević.

O najvećim uspesima ne treba govoriti. Željko Obradović je proslavio atinski klub donevši mu pet titula šampiona Evrope, dok je Božidar Maljković pre njega 1996. u Atinu doneo prvi pehar za PAO.

Ni rođeni Novljanin Slobodan Lefteris Subotić nije imao male uspehe sa klubom. Od 1997. do 1999. je dva puta osvojio titulu šampiona Grčke sa Panatinaikosom, a eskipu u kojoj je igrao Dino Rađa i jednu sezonu Dejan Bodiroga nije uspeo da popne na vrh kontinenta.

Ekipu Panatinaikosa su posle Željka Obradovića vodili razni strani stručnjaci. Ćavi Paskval i Rik Pitino su možda ostavili najveći trag, ali tu su bitnu ulogu imali Duško Ivanović i Aleksandar Đorđević. Đorđević je ekipu uveo u plej-of Evrolige što je u poslednje dve godine voema teško. U među vremenu PAO je pokušavao sa domaćim stručnjacima, ređali su se Argiris Pedulakis, Sotiris Manolopulos, Fragiskos Alvertis, Jorgos Vovoras, Dimitris Priftis, ali čini se da je klub opet zreo za čvrstu ruku sa ex-YU prostora.

PAO je ugrabio priliku i uzeo trenera koji stiže sa lepo dekorisanim sakoom. Iza Dejana Radonjića je tripla kruna sa Crvenom zvezdom i čak 15 trofeja, ali i glas da se kod njega igra izuzetno čvrsta odbrana što Panatinaikos nema već nekoliko sezona unazad. Ako to postane zaštitni znak Panatinaikosa kao što je bio Crvene zvezde, uz adekvatna pojačanja i energiju zelenih navijača u OAKA areni, Dejan Radonjić bi mogao da ponavlja uspehe kakve su pravili predstavnici jugoslovenske trenerske škole pre njega.

Komentari

Vaš komentar