Tanjevićeve ideje za spas italijanske košarke

Italija 7. okt 201717:51 > 17:53
Podeli:
Getty Images/Koichi Kamoshida

Novi direktor košarkaških selekcija Italije Bogdan Tanjević predložio je nove mere i ograničenja kojima bi se uredila pravila najvišeg ranga takmičenja u toj zemlji, što bi ojačalo poziciju italijanske košarke u evropskim okvirima, prenosi "Gazeta".

Poznati su stavovi Bogdana Tanjevića o nedovoljnom prostoru za mlade i domaće igrače u nacionalnim prvenstvima u Evropi. Taj principijelan stav zadržao je i u novoj ulozi.

Pravila Serije A su užasna i moraju biti promenjena što pre. Perfektna opcija bi bila da uvek minimum dva Italijana budu na parketu.Takođe bi trebalo smanjiti broj stranaca u ekipama. Danas ih je čak 7 i to je apsurd. Pa ekipe igraju sa 8 ili 9 igrača u rotaciji i onda Italijani ne igraju uopšte. Mora se od nečeg početi, neka to bude mala promena, a posle će se broj stranaca smanjivati. Za dve godine mogli bismo doći do svega 4 stranca u svakom timu. Tek to bi dovelo do procvata košarke na čizmi„, istakao je Tanjević.

Predsednik Košarkaškog saveta Italije Đani Petrući istakao je da ima potpuno poverenje u doskorašnjeg selektora Crne Gore, ali čini se da bi ovakve odluke bile radikalne, a i nisu u direktnoj vezi sa Tanjevićevim delokrugom poslova na novom položaju.