Legenda NBA lige preuzela Torino

Italija 13. jun 201817:08 > 17:30
Podeli:
Andy Lyons, Getty Images Sport

Legendarni američki trener Leri Braun preuzeo je u sredu vođenje košarkaša italijanskog Torina.

77-godišnji Braun je veoma bogatu trenersku karijeru počeo još 1965. godine kada je postao asistent na Univerzitetu Severna Karolina. Potom je bio trener Karolina Kuguarsa, Denver Nagetsa, UCLA, Nju Džersi Netsa, Kanzas Džejhoksa, San Antonio Sparsa, LA Klipersa, Indijana Pejsersa, Filadelfija 76ersa, Njujork Niksa, Šarlot Bobketsa i SMU Mustangsa. 

Braun je šampion NBA lige bio 2004. godine vodeći Detroit Pistonse, koji su u finalu srušli LA Lejkerse sa 4:1 u seriji, a jedini je trener koji je bio i prvak u NCAA prvenstvu, pošto je titulu osvojio sa Džejhoksima 1988. godine. 

Leri Braun je 1964. godine kao igrač osvojio zlatnu medalju na OI u Tokiju, a isto je učinio i kao asistent u Sidneju 2000, a četiri godine kasnije je kao glavni trener SAD bio bronzani u Atini. 

Za svoje zasluge u košarci Leri Braun je primljen u Košarkašku kuću slavnih, a iako je već duboko zašao u osmu deceniju i dalje ne razmišlja o penziji, što je potvrdio prelaskom u Torino, koji je sezonu u Italiji završio na 11. mestu na tabeli.