Tanjević protiv stranaca u Seriji A

Italija 8. nov 201817:24 > 17:29
Podeli:
fiba.basketball

Bogdan Tanjević, direktor svih košarkaških selekcija Italije, u intervjuu za „Gazetu delo Sport” izrazio je nezadovoljstvo prevelikim brojem stranaca u italijanskim klubovima i zabrinutost pred Evropsko prvenstvo 2021. godine, koji će zajedničkim snagama organizovati Španija i Italija.

Tanjević je imao konkretne predloge, što je oduševilo novinara Đorđa Beloćija, koji je na kraju dobio sjajan intervju.

Bosmanovo pravilo nam svima polako dolazi glave”, počeo je priču čovek koji je, ne tako davno, okončao 46-godišnju trenersku karijeru, prepunu trofeja. „Italijanska košarka je u velikoj opasnosti. Moj predlog je da u svakom superligaškom timu imamo maksimum četvoricu stranaca. Ovako veliki broj stranih igrača, prosto ne dozvoljava klubovima da ulažu u mlade Italijane. Jednostavno, nemaju sredstava za to. Istina je da strani košarkaši u poslednjih par sezona nisu doneli ništa dobro. Utakmice Serije A su siromašne, tužne, čak i sa najboljim Amerikancima”, primetio je Tanjević.

Bogdan je posebno zabrinut za budućnost seniorske reprezentacije Italije. Apostrofirao je 2021. godinu i Evropsko prvenstvo, koje će suorganizovati Federacije Italije i Španije.

Čini vam se da do 2021. ima još dosta, ali brzo će i to Evropsko prvenstvo, koje će se igrati u Italiji. Zabrinut sam. Mi bismo već sada trebali da znamo okosnicu tima. A momci, koji bi to mogli da budu, danas sede na klupama i gledaju Amerikance kako igraju. A da ne govorim o Avudu Abasu, momku koji bi morao da bude nosilac igre reprezentacije u narednih šest-sedam godina. Potpuno je stagnirao dve godine u Milanu, da bi tek sad, sa 25 godina, dobio nešto veću minutažu u Breši. To su problemi italijanske košarke i o tome svi moraju da razmišljaju”, rekao je 71-godišnji Tanjević, koji je između ostalog četiri godine bio selektor Azura, sa kojima je 1999. osvojio titulu prvaka Evrope, što je i poslednje veliko zlato italijanske košarke.

Već duže vreme Italija kuburi sa razigranošću mladih igrača, zbog velikog broja stranaca u ekipama. Zbog toga je uvedeno pravo izbora za klubove da mogu da biraju ili formulu sa četvoricom stranaca iz zemalja Evropske unije i tri van nje, ili sa petoricom iz zemalja EU a da ostalo budu domaći igrači. Sa tim da u slučaju izbora druge formule klubovi su stimulisani time što konkurišu za finainsijsku nagradu od 500.000 evra na kraju godine, pod uslovom da u grupi takvih klubova zauzmu jedno od prva tri mesta.