Koronavirus potpuno zaustavio košarku u Italiji

Italija 25. feb. 202017:56 > 17:58
Podeli:
Košarkaški savez Srbije

Rukovodstvo Košarkaškog saveza Italije odlučilo je da odloži sve mečeve narednog vikenda zbog opasnosti od širenja koronavirusa koji je paralisao severni deo te države.

fiba.basketball

Kako prenose mediji sa Apeninskog poluostrva odloženi su dueli 22. kola u elitnoj diviziji, potom duelu u Seriji A2, kao i u Seriji B u muškoj konkurenciji.

Takođe, neće se igrati ni utakmice u ženskoj Seriji A1 i Seriji A2.

Naknadno će biti određeni termini odigravanja odloženih mečeva.

Ranije danas Italijanska fudbalska federacija, zajedno sa Ministarstvom zdravlja, odlučila je da se mečevi Serije A odigraju i na severu Italije, ali pred praznim tribinama. Mera se odnosi na tri najugroženije pokrajine; Lombardiju, Veneto i Pijemonte, ali i na Friuli-Julijsku oblast (na granici sa Slovenijom), Liguriju i Emilija-Romanju.

Bez publike će se odigrati mečevi u kojima se sastaju Udineze – Fiorentina, Milan – Đenova, Parma – Spal, Sasuolo – Breša, Sampdorija – Verona, ali i derbi između vodećeg Juventusa i Intera.

Odlučeno je da se večerašnja utakmica Lige šampiona između Napolija i Barselone odigra bez ikakvih specijalnih mera. I pored toga, svi članovi delegacije kluba iz Katalonije, obavili su mali lekarski pregled na aerodromu „Kapodikijo” u Napulju.

Zbog izbijanja zarazne i opasne bolesti, već su odložene utakmice Serija B i C, a do 1. marta su otkazani mečevi ragbi i odbojkaškog šampionata.

U opasnosti je čak i održavanje Svetskog kupa u alpskom skijanju, čiji je domaćin mesto Le Tule, u dolini Aosta. Italijanska skijaška federacija već je otkazala sva takmičenja na državnom nivou, a Međunarodna skijaška federacija (FIS) još nije odlučila o sudbini Svetskog kupa, pošto će se i finale u martu održati u Kortini D’Ampeco.

Prema novom bilansu objavljenom danas 238 slučajeva zaraženih od koronavirusa je prijavljeno u Italiji, od kojih je sedam umrlo, što je za 54 slučaja više pozitivnih na virus u odnosu na ponedeljak. Lombardija na severozapadu je glavno žarište u Italiji gde je registrovano 212 zaraženih i šest umrlih, 40 više zaraženih u odnosu na ponedeljak.