Trener Linksa krivi sudije za poraz u finalu WNBA

Košarka ostalo 21. okt. 20167:45 > 7:48
Podeli:
Hannah Foslien/Getty Images

Trener Minesota Linksa Čeril Riv rekla je posle poraza u odlučujućoj utakmici finala WNBA lige od Los Anđeles Sparksa da njene igračice nisu zaslužile takav tretman od strane sudije.

Pošto je čestitala Sparksima na tituli, prvoj od 2002. godine, trijumfom sa 77:76 u Mineapolisu, Rivova je načela temu o suđenju.

„Zaista je tužno što se igračice bore i igraju na veoma visiokom nivou. Bilo da li je to nešto što se desilo na utakmici u Los Anđelesu ili na ovoj sada, nije važno. Ono što se desilo nije fer prema igračicama. Nije dovoljno samo izviniti se ili poslati obaveštenje da je došlo do greške. Igračice ulažu sebe u ovu igru i nešto mora da se uradi po pitanju suđenja jer ovo sada nije fer prema igračicama kakve imamo“, istakla je Rivova.

Rivovu je posebno mislila na pogodak Neke Ogvumike na minut i 12 sekundi pre kraja utakmice. Na snimku se vidi da je koš priznat iako je upućen pošto je vreme za napad isteklo, međutim, sudije nisu pogledale snimak tog koša koji je Sparksima doneo prednost 73:71.

Po pravilima WNBA lige, u poslednja dva utakmice, sudije moraju istog trenutka da pogledaju snimak ako misle da treba. Ranije tokom utakmice, može da prođe i neko vreme da bi to učinilo.

„U trenutku kada je koš ušao, sudije su mogle da pogledaju, ali nisu mislili da imaju razloga za to. Nisu shvatili da je isteklo vreme, nisu čuli sirenu. Čim su vratili loptu u igru, više nije bilo moguće pogledati snimak“, istakla je Rivova.

Međutim, to nije prva greška sudija u finalnoj seriji. U četvrtoj utakmici, tim iz Mineapoliosa je u profitirao u samom finišu utakmice, kada im nije oduzeta lopta kada nisu prenele loptu za osam sekundi na drugu stranu. Liga je dan kasnije priznala da je to bila greška sudija.