"Kod profe nije bilo smeha, Ćosić bi i danas dominirao"

Košarka ostalo 13. mar 201820:27 > 20:32
Pier Marco Tacca/Getty Images

Legendarni Dino Menegin je u razgovoru za "Nezavisne" govorio je o najboljim trenucima karijere, velikom rivalu iz Jugoslavije Krešimiru Ćosiću i današnjoj košarci.

Najbolji italijanski igrač je sa sedam evropskih titula apsolutni rekorder, 28 sezona profesionalno se bavio košarkom, a najveće uspehe imao je u dresu Varezea.

Između ostalih u ovom klubu je sarađivao sa profesorom Aleksandrom Nikolićem, koga većina košarkaških stručnjaka na ovim prostorima smatra ocem jugoslovenske košarke. Zajedno su u periodu od 1969. do 1973. po tri puta bili prvaci Italije i Evrope.

Aca Nikolić je došao kao veliko košarkaško ime sa slavom velikog učitelja, ličnosti i trenera. Naučio nas je kao sjajnu grupu mladih igrača kako da se dokazujemo svakog dana i težimo savršenstvu u igri. Bio je prvi trener koji je tražio fizičku pripremljenost pored tehničkih stvari u igri. Kada biste ušli u dvoranu na njegov trening mogli ste da zaboravite na šale i smeh, morali ste da radite veoma naporno. Bio je vrhunski motivator, kada nas je on trenirao bili smo spremni da igramo i četiri do pet utakmica sedmično da je bilo potrebno. Naučio me da budem profesionalac tokom treninga i utakmica. Nakon njegovih lekcija postao sam mnogo bolji igrač nego što sam bio„, rekao je 68-godišnji Menegin za „Nezavisne„.

Sa reprezentacijom Italije osvojio je prvenstvo Evrope 1983, olimpijsko srebro 1980. u Moskvi i dve bronze na kontinentalnim takmičenjima 1971. i 1975. godine. U tom periodu Jugoslavija je dominirala i redovno je pobeđivala „azure“.

Dobili smo ih samo na tom EP u Francuskoj i jednom na predolimpijskom turniru za OI u Montrealu, sve ostalo su lako pobeđivali. Imali su nešto pobedničko u sebi, osim odličnih tehničkih i fizičkih karakteristika igrali su i glavom. Bilo je tu dosta fantazije u igri. Uvek su ih vodili vrhunski treneri. Bili su jednostavno prejaki za nas,“ priznaje Menegin.

Najveći utisak od jugoslovenskih visokih igrača na njega je ostavio Krešimir Ćosić.

Bio je moj omiljeni igrač i idol. Mogao je igrati na svih pet pozicija, čak i kao plejmejker se dobro snalazio. Nije bio mnogo snažan, ali bio je igrač budućnosti. Kada bi se pojavio u današnje vreme opet bio bio jedan od najboljih igrača Evrope. I ostali jugoslovenski visoki igrači poput Trajka Rajkovića i Ratka Radovanovića bili su zaista dobri i bilo je veoma teško igrati protiv njih.“

Menegin trenutno radi u italijanskom savezu, gde sarađuje sa Bogdanom Tanjevićem, koji je prošle godine postavljen za direktora svih selekcija.

On ima mnogo iskustva, sjajna je osoba i poznaje košarku. Trenirao je mnoge reprezentacije i može da vidi u svakom mladom igraču koliki potencijal ima. Boša Tanjević može mnogo da unapredi našu košarku.

Paul Gilham, Getty Images Sport

Broj dominantnih centara je sve manji, a Menegin smatra da za to snose treneri.

Mnogo zavisi od toga šta treneri hoće od njih. Gotovo svi igraju licem prema košu, treneri ih teraju da igraju dosta spolja kako bi pravili blokove i pozicije za niže igrače da šutiraju. Stalno se vrti pikenrol unedogled. Ne volim to. Ako imam velikog momka, želim da ga stavim pod koš, gde će da radi sve stvari tipične za centra, kao što su horozi, skok šutevi, driblinzi i finte. Ćosić je to mogao, kao i Radovanović i Petar Skansi. Današnji igrači nemaju te stvari, imaju samo vrhunske fizičke predispozicije“, naveo je Menegin, koji je 2010. primljen u FIBA kuću slavnih.