Postavljanje Zajonu za faul u napadu? Kao udar džipa

Košarka ostalo 8. dec 201815:39 > 15:43
Podeli:
Lance King/Getty Images

Krilni košarkaš Djuk Blu Devilsa Zajon Vilijamson privlači pažnju košarkaškog sveta, iako u životu nije odigrao nijedan profesionalni meč. Mnogi su zapanjeni nesvakidašnjim fizičkim predispozicijama američkog košarkaša, a naučnici su ga uporedili sa terenskim vozilom.

Prema studiji koju je obavio fizičar Erik Gof sa univerziteta Linčburg, sila koju oseti košarkaš koji se postavi za faul u napadu Zajonu Vilijamsonu jednaka je sili koju pešak oseti kada ga udari džip koji se kreće brzinom od 17 kilometara na sat.

Povezano

Istraživanje je sprovedeno na zahtev Vol Strit Žurnala:

Fizika je slična – neki aspekti analiziranja sudaranja čestica mogu da se primene i na košarku, naročito u segmentu ‚sudara‘ pri faulu u napadu“, kaže Gof.

Vrlo verovatno iz tog razloga, Vilijamson u tekućoj sezoni u NCAA nije napravio nijedan ofanzivni faul na taj način.

Vilijamson je visok 201 centimetar, težak je skoro 130 kilograma i ima 18 godina, a nakon velike medijske pažnje i po završetku srednje škole Spartanburg u Južnoj Karolini Vilijamson se obavezao na nastupe na univerzitetu Djuk.

Mnogi očekuju da će biti veoma visoko biran na NBA draftu 2019. godine, a veliki publicitet privukao je i zakucavajući sa linije slobodnih bacanja, i uopšteno, sjajnim atleticizmom sa tolikom težinom.