Barselonin omaž Ranku Žeravici

Košarka ostalo 28. jan 201913:09 > 13:17
Garrett Ellwood/Getty images

Nije bilo iznenađenja u 18. kolu ACB lige, a za naše ljubitelje košarke, najvažniji je praktično bio gest Barselone.

Pred početak utakmice sa Unikahom (94:83), dvoranom „Blaugrana“ razlegao se dug aplauz. Bio je upućen Ranku Žeravici (1929-2015), nekadašnjem treneru Barselone (1974-1976), čoveku koji je – svi priznaju – postavio temelje moderne Barselone. Nije osvojio nijedan trofej, ali je selekcijom i načinom rada postavio temelje na kojima klub od tada više nego uspešno radi.

Na centru, dok je trajao aplauz i dok su se na video bimu videle slike Žeravice iz njegovog perioda u Barseloni, nekadašnji Rankovi igrači Huan Antonio San Epifanio-Epi, Naćo Solozabal i Manolo Flores uručili su Zagi Žeravici, udovici Ranka Žeravice, i njihovom unuku, dres Barselone na čijoj je poleđini pisalo „Žeravica”. Pridružio im se i Svetislav Pešić, sadašnji trener Barselone, nekadašnji Rankov igrač u Partizanu.

Barselona je najavila da će preko svoje fondacije pomoći izgradnju spomen-muzeja Ranka Žeravice u njegovom rodnom Novom Miloševu. Za izgradnju te naše svojevrsne „Kuće slavnih”, priloge su već dali mnogi pojedinci iz Španije, Rankovi nekadašnji igrači, saradnici i brojni prijatelji. Barselona nije zaboravila Ranka Žeravicu jer se dobro – ne zaboravlja.