Boša sa Alonzom Morningom ulazi u Kuću slavnih

Košarka ostalo 26. mar 201914:24 > 14:45
Podeli:
fiba.basketball

Bogdan Tanjević i Alonzo Morning će biti među 11 ličnosti iz sveta košarke koji će ove godine ući u FIBA Kuću slavnih.

Legendarni jugoslovenski trener Bogdan Tanjević će biti među 11 ljudi koji će ući u košarkašku Kuću slavnih. Među najvećim uspesima popularnog Boše je osvajanje Evrobasketa sa Italijom 1999. godine, Evropskog prvenstva za juniore sa Jugoslavijom 1974. godine, sa Jugoslavijom je 1981. bio vicešampion Evrope, a sa Turskom vicešampion sveta 2010. Sarajevska Bosna je predvođena Bošom Tanjevićem osvojila 1979. Kup evropskih šampiona, a legendarni trener je još vodio selekciju Crne Gore, trenirao je i Trst, Kazertu, Olimpiju iz Milana, Limož, Asvel, Budućnost, Virtus iz Bolonje kao i Fenerbahče. 

Jim Rogash/Getty Images

Uz Tanjevića će u Kući slavnih biti i Alonzo Morning koji je sa selekcijom SAD osvojio treće mesto na Svetskom prvenstvu 1990. godine, četiri godine kasnije je uzeo svetsko zlato, dok je na Olimpijskim igrama u Sidneju osvojio takođe zlatnu medalju. Morning je proveo 16 godina u NBA, gde je igrao za Šarlot, Nju Džersi i Majami sa kojim je osvojio šampionski prsten 2006. godine. 

U Kući slavnih će biti i Žanet Arkaj koja je sa brazilskom reprezentacijom osvojila Svetsko prvenstvo 1994. godine, dok je dve godine kasnije u Atlanti uzela olimpijsko srebro. 

Uz Morninga i Žanet Arkaj, još osmoro bivših igrača će ih biti primljeno u kuću slavnih. To su Margo Didek iz Poljske koji će biti posthumno primljen, Atanas Golomeev iz Bugarske, legendarni Argentinac Fabrisio Oberto, Portorikanac Hoze Ortiz, Egipćanin Mohsen Medhat Varda i Čeh Jirži Zidek.

Među trenerima osim Tanjevića će u Kući slavnih biti i Natalija Hejkova iz Slovačke i Mu Zujun iz Kine. 

Klasa 2019. godine će biti primljena u Kuću slavnih u Pekingu 30. avgusta pred početak Mundobakseta. Tokom prvog meča na prvenstvu 31. avgusta oni će izaći na parket u poluvremenu.