Novi Sad – svetski centar basketa 3×3

Košarka ostalo 29. apr. 201922:41 > 22:45
Podeli:
fiba3x3.com

Centar Novog Sada 24. i 25. maja poprište okršaja najboljih basketaša na svetu, pošto će klubovi Novi Sad i Liman organizovati FIBA čelendžer, koji ćete moći direktno da pratite na kanalima Sport Kluba.

Na međunarodnom turniru u basketu 3×3 pod nazivom „Novi Sad Ultra Challenger“ učestvovaće neke od najboljih ekipa iz 16 zemalja sveta. Taj turnir ima status FIBA čelendžera, a pobednička ekipa stiče pravo učešća na prestižnom Masters turniru koji će biti održan u Meksiko Sitiju u julu ove godine.

Praznik za ljubitelje basketa u Novom Sadu pružiće publici na centralnom novosadskom trgu najbolji basket u kojem učestvuju ekipe koje su obeležile uličnu scenu u celom svetu prethodnih godina.

Centar Novog Sada biće pretvoren u basket atrakciju koju će krasiti izdignuti teren na čije tribine staje 600 ljudi, a specijalna rasveta i ozvučenje doprineće posebnom doživljaju. Na turnir koji popularizuje basket u Novom Sadu, Vojvodini i Srbiji pozvani su svi Novosađani i posetioci iz celog sveta. U cilju promocije fer pleja i zdravog stila života, Novi Sad otvara svoja vrata svim ljubiteljima tog sporta u godini kada taj grad nosi titulu Omladinske prestonice Evrope.

Basket 3×3 je novi olimpijski sport koji će prvi put biti predstavljen na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine. Olimpijski komitet Srbije kategorisao je basket 3×3 u prvu kategoriju sporta za mogućnost donošenja zlatnog odličja sa Olimpijskih igara 2020. Srbiji.

Srbija trenutno ima šest ekipa koje se zvanično takmiče na FIBA 3×3 Svetskom turu, a dve najbolje ekipe na svetu dolaze upravo iz Novog Sada – Liman 3×3 i Novi Sad 3×3 stoga je Novi Sad već godinama prestonica basketa. Najbolji igrači sveta Dušan Bulut i Stefan Stojačić upisali su Novi Sad na svetsku mapu ovog sporta, dok je reprezentacija Srbije, sačinjena takođe od Novosađana, četvorostruki šampion svetskog prvenstva u basketu 3×3.