Željkova biografija: Povratak iz smrti, Tito, otac…

Košarka ostalo 13. jul 201911:11 > 11:19
Podeli:
Turkish Airlines EuroLeague

Kultni status koji Željko Obradović uživa u Turskoj potvrđen je objavljivanjem knjige o srpskom treneru, iza koje stoje dva turska novinara.

Gokan German i Hamit Turhan su novinari koji su, insipirisani popularnošću srpskog trenera u ovoj zemlji, odlučili na napišu knjigu, čiji naziv glasi „Živa legenda Obra“.

Knjiga se bavi Obradovićevim odrastanjem, karijerom, životom u košarci, životnim lekcijama. Izdvajamo neke od najzanimljvijih delova.

Dilan i Kusturica

Obradoviću je omiljeni filmski reditelj Emir Kusturica, veliki je fan rok legende Boba Dilana, voli savremene evropske pisce, ali ni za šta na svetu ne bi se odrekao Dostojevskog.

Očinska figura

Dve godine nakon smrti oca, on opisuje svoju tugu: Ako mogu išta da promenim, onda bih želeo da moj otac ponovo bude tu. Bio je najvažnija osoba u mom životu. Sve bih uradio da ponovo provedem bar sat vremena sa njim.

Tito

Titova era je bila savršena. Jugoslavija je bila najsigurniji deo Evrope. Moram vam dati primer. Svakog dana od raspada Jugoslavije slušamo vesti o ubistvima.

Zločini su postali deo života. Pre toga, ubistvo je bilo ozbiljan zločin, o kome se pričalo cele godine. Bili smo slobodni. Mogli smo da pričamo o svemu, osim naravno, jedne teme.

Nesreća

Ne mogu da zaboravim tu nesreću. U februaru 1997, na putu Albasete-Madrid, dogodila se saobraćajna nezgoda sa tragičnim ishodom.

Mislio sam da sam umro na nekoliko sekundi i onda se vratio u život. Nakon toga sam shvatio koliko je život važan. Od tada, rođendan slavim dva puta godišnje. 

Samo budale…

Nikada neću zaboraviti reči profesora Nikolića. Kada dolazite u novi klub, morate se prilagoditi igračima po svaku cenu. Sećam se kada sam došao u Huventud, sve je bilo drugačije nego u Partizanu. Igrači su za ručkom bili pivo i vino. Niko im ništa ne bi rekao.

Gledao sam njihove nastupe u prethodnoj sezoni i pronašao način kako da iskoristim iste te igrače. Morate se prilagoditi novim okolnostima. Samo budale se ne menjaju…