Vujačić za SK: Odbranom ćemo napasti Britance

Košarka ostalo 30. jul 201914:19 > 14:26
Podeli:
FIBA Basketball

Košarkaši Crne Gore opravdali su, bolje reći premašili očekivanja u dosadašnjem delu šampionata Evrope za igrače do 18 godina. Međutim, sada sledi najvažniji deo.

Izabranici Darka Vujačića su u grupnoj fazi pobedili Italiju i Rusiju, obezbedili prvo mesto u grupi, a zatim su u meču bez rezultatskog značaja poraženi od Litvanije, kada je i selektor iskoristio priliku da odmori glavne igrače, Jovana Kljajića, Bojana Tomaševića, Viktora Vujisića i Marka Kljajevića.

Crna Gora je na šampionat Evrope stigla sa primarnim ciljem da obezbedi opstanak u elitnom društvu. Prvu priliku da ostvari cilj, juniorska reprezentacija će imati u sredu sa početkom u 18 časova protiv Velike Britanije. U pitanju je meč osmine finala, u kojem bi opstanak mogao da bude obezbeđen, a da se u isto vreme nastavi borba za ostvarenjem podviga, borba za medalje.

Naš primarni cilj je opstanak. Prvu priliku da ga ostvarimo imaćemo protiv Velike Britanije, a odmah treba naglasiti da nas očekuje jako težak zadatak. Igramo protiv selekcije koja je u grupnoj fazi pobedila Srbiju. Radi se o reprezentaciji koja insistira na brzom ritmu u oba pravca, ima dosta igrača koji induvidalnim rešenenjima mogu da naprave problem, a sjajno se snalaze u igri sa mnogo tranzicije”, rekao je selektor Crne Gore, Darko Vujačić za Sport Klub i nastavio:

Moramo da budemo pametni i disciplinovani. Odbrana mora da bude naše najjače oružje u meču koji sledi. Iz dobre odbrane, siguran sam da će doći i dobra igra u napadu. Ne smemo da dozvolimo jurnjavu po terenu, moramo da budemo izuzetno jaki i čvrsti u duelima kako bi sprečili ofanzivni skok, koji je jedan od aduta Britanaca”.

Generacija koju vodi Darko Vujačić spada u grupu najtalentovanijih crnogorskih ikada. Momci su uz male izmene, osvojili srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu za igrače do 16 godina u Podgorici, a zatim su na Svetskom šampionatu za igrače do 17 godina u Argentini, stigli do četvrtfinala.

Meč sa Velikom Britanijom igra se u sredu sa početkom u 18 časova, a u ostalim susretima osmine finala snage će odmeriti: Španija – Letonija, Turska – Italija, Francuska – Hrvatska, Rusija – Nemačka, Srbija – Litvanija, Grčka – Finska, Holandija – Slovenija.