Peti kolektivni ugovor WNBA i Unije igrača

Podeli:
Rob Carr / Staff

WNBA i Unija igrača postigli su dogovor o novom kolektivnom ugovoru (CBA), koji uključuje detalje o uslovima u kojima košarkašice nastupaju za svoje klubove, a pod detaljima se podrazumeva i visina plate.

Kolektivni ugovor WNBA i zajednice igrača tiče se povećanja plata. Značajan skok predviđen je novim dogovorom, a najplaćenije košarkašice lige primaće platu od 117.500 dolara do 215.000 dolara godišnje.

Novi ugovor uključuje i povećanja drugih novčanih naknada, promene u saradnji sa menadžerskim agencijama, poboljšanja uslova na putovanjima, dodatne beneficije za majčinstvo i planiranje porodice, poboljšane mogućnosti sprovođenja marketinga i plana razvoja karije i još mnogo toga.

„Ubeđeni smo da je to revolucionarni i istorijski dogovor„, rekla je komesarka WNBA Keti Endželbert i dodala:

„Ponosna sam na igračice, aktivno su učestvovale u dogovorima, bile su ujedinjene, skrenule su pažnju na mnogo važnih tema“.

Dogovor je zamišljen tako da bude održiv narednih osam godina, a za to vreme novi ugovor će biti potpisan samo ukoliko to bude bilo preko potrebno.

Izvršni direktor WNBA Teri Džekson rekao je da osmogodišnji ugovor daje igračicama osećaj snažne i dugoročne posvećenosti ligi.

Biće to peti kolektivni ugovor u istoriji WNBA, koja je osnovana 1997. godine. Prvi je potpisan dve godine kasnije, a zatim su usledili i sporazumi iz 2003, 2008. i 2014. godine.

Nisu objavljeni tačni podaci o visini plata, ali se iz WNBA uskoro očekuje zvanično saopštenje.